Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Terrieren fra Braunschweig»

Har kreditert feil kunstner i nesten 250 år: - En sensasjon

Museet har oppdaget hvem den ekte kunsteren bak verket er.

IDENTIFISERT: I nesten 250 år har denne tegningen blitt kreditert til den tyske kunstneren Johann Melchior Roos. Først nå har det blitt oppdaget at det er en annen mann som står bak kunstverket. Foto: Herzog Anton Ulrich-Museum.
IDENTIFISERT: I nesten 250 år har denne tegningen blitt kreditert til den tyske kunstneren Johann Melchior Roos. Først nå har det blitt oppdaget at det er en annen mann som står bak kunstverket. Foto: Herzog Anton Ulrich-Museum. Vis mer

(Dagbladet): I nesten 250 år har denne tegningen av en hund, kalt «Terrieren fra Braunschweig», blitt kreditert en tysk kunstner med ekspertise på dyretegninger, nemlig Johann Melchior Roos.

Helt til nå, hvor det omsider har blitt oppdaget at hunden er et kunstverk av den nederlandske kunstneren Rembrandt Van Riijn. Det skriver CNN.

Feilen ble oppdaget av det tyske museet «Herzog Anton Ulrich-Museum», hvor tegningen har vært utstilt siden 1770. De beskriver oppdagelsen som «en sensasjon».

Ble oppmerksom for to år siden

Lederen for kunstavdelingen, professor Thomas Döring, sier ifølge den amerikanske avisa at han først ble oppmerksom på feilen for to år siden, da museets 10 000 tegninger skulle bli lagt over til et digitalt arkiv.

- Det har aldri blitt diskutert tidligere om dette kan være Rembrandts kunstverk, sier Döring til CNN, og legger til:

- Men tykkelsen på linjene og variasjonene i skyggeleggingen er veldig typisk særegenheten i Rembrandts tidligere verk. Skyggene går fra svært svake på den ene siden, til veldig kraftfulle og sterke.

Helt overbevist

Etter oppdagelsen, slo Döring seg sammen med tre andre Rembrandt-eksperter, og dro til Wien, Amsterdam og Paris for å studere Rembrandts tidlige kunstverk, i håp om å finne likheter med dette bildet.

Et oppdrag som skulle vise seg å gi et utelukkende positivt resultat. Til CNN fortalte Döring at to av tre eksperter var helt overbeviste om at denne tegningen tilhørte den nederlanske kunstneren.

- Siden det har også den tredje eksperten kontaktet meg og sagt at han ikke er i tvil, sier han.

Ifølge en pressemelding fra museet, har de også bemerket seg at tegningen er prikk lik den bjeffende hunden fra Rembrandts maleri med navn «Nattevakten» fra 1642, som er «stjernekunstverket» i Rijksmuseum i Amsterdam.

«Terrieren fra Braunschweig» vil dermed få tilbake plassen sin på museet i Tyskland i april, og denne gangen med riktig navn på lappen.

Barokkens mest sentrale maler

Rembrandt betraktes som en av barokkens mest sentrale skikkelser, og var både maler, tegner og grafiker.

Han slo gjennom med gruppeportrettet «Doktor Tulps anatomiforelesning» i 1632. Nederlenderen var også den første i kunstverden til å fastslå at fargen og lyset kan bety like mye som selve motivet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling