ZOMBIE-DREPERE? I en ny versjon av Jane Austens kjente bok «Stolthet og fordom», har Elisabeth Bennet og søstrene hennes blitt opplært til å drepe zombier siden de var små. Her i en scene fra den siste filmversjonen av boka. Foto: FILMWEB
ZOMBIE-DREPERE? I en ny versjon av Jane Austens kjente bok «Stolthet og fordom», har Elisabeth Bennet og søstrene hennes blitt opplært til å drepe zombier siden de var små. Her i en scene fra den siste filmversjonen av boka. Foto: FILMWEBVis mer

Har laget zombie-versjon av «Stolthet og fordom»

Nå slåss Hollywood-studioene om filmrettighetene.

(Dagbladet.no): I april kommer en noe spesiell parodi på Jane Austens suksessroman «Stolthet og fordom» ut i Storbritannia.

Og nei, det er ingen aprilspøk, selv om det kan høres slik ut.

Det lille forlaget Quirk Books har sammen med forfatter Seth Grahame-Smith skrevet om den klassiske 1800-tallsromanen til en zombie-fortelling. Resultatet er den kommende boka «Pride and Prejudice and Zombies».

Slåss om rettighetene
Det høres kanskje i overkant sprøtt ut, men flere filmstudioer i Hollywood skal alt ha falt pladask for ideen. Ifølge avisa Times Online har de satt i gang en budkrig om filmrettighetene til zombieboka, som ennå ikke har kommet ut.

Det er jo ikke første gang Jane Austen-bøker blir modernisert på film. «Stolthet og fordom» ble for eksempel til «Bride and Prejudice» i Bollywood-versjonen av historien. Og «Clueless», filmen om bortskjemte, rike tenåringer i Los Angeles, er løst basert på Austens kjente roman «Emma».

Men dette er første gang en Jane Austen-bok får en offisiell horror-versjon. Ifølge Times Online finnes det riktignok en drøss med horror-parodier på Austen innenfor såkalt fan fiction - tekster skrevet av Austen-fans og publisert på nettet. Et eksempel er «Lizzie the Vampire Slayer», hvor «Stolthet og fordom»-heltinnen Lizzie Bennet dukker opp i «Buffy the Vampire Slayer».

Ifølge Seth Grahame-Smith er linken mellom zombier og «Stolthet og fordom»  langt mer åpenbar enn vi skulle tro.

- Det ble raskt åpenbart at Jane hadde lagt grunnlaget for en zombieroman. Hvorfor skulle hun ellers la et helt regiment med soldater dukke opp på dørstokken til Lizzie Bennet, når de burde vært ute og sloss mot Napoleon? Det var selvfølgelig for å beskytte familien fra en invasjon av hjerne-etere, sier han til Times Online.

- Tror Austen ville likt det
Austen-biograf Claire Tomlin tror faktisk at Austen selv ville ha likt koblingen.

- Mange av de tidlige historiene hun skrev for brødrene sine var veldig voldelige, sier hun til avisa.

Men kan dette være lov, lurer du kanskje? Ja, det er det, ettersom boka ble utgitt alt i 1813, og opphavsretten nå er utgått.

Dermed kan Grahame-Smith skrive en ny versjon av boka, hvorav 85 prosent er Jane Austens originaltekst. Bokas åpningslinje, omtalt som en av verdens mest kjente romanåpninger, går som for eksempel følger i originalen: «It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife».

I zombieversjonen åpner boka slik: «It is a truth universally acknowledged that a zombie in possession of brains must be in want of more brains.» Dette ifølge Los Angeles Times, som også omtaler boka.

NY VERSJON: Slik ser bokomslaget til «Pride and Prejudice and Zombies» ut.
NY VERSJON: Slik ser bokomslaget til «Pride and Prejudice and Zombies» ut. Vis mer