- Har levd i ei boble

Sin første ordentlig fridag fra Idol på mange måneder, tilbragte Maria Haukaas Storeng på kafé med en rådgiver. Der tømte hun hodet og forsøkte å meisle ut sin egen framtid.

- Det var rett på sak, Maria?

- Det er nå det skjer. Det er nå jeg må jobbe, utnytte det jeg har fått av berømmelse, goodwill og kontakter. Jeg er dønn seriøs på dette. Framtida står på spill. Det er dette jeg skal jobbe med i mange år. Jeg kan ikke forsømme karrieren med å drømme meg vekk, sier den alltid like blide og smilende idolfinalisten.

Uten krøller

Selv om hun tenkte fremover, tok Maria Haukaas Storeng seg i går ettermiddag tid til å møte Dagbladet. Til møtet kommer hun med nykjemmet, glatt hår. Borte er Idol-krøllene fra kvelden før. Krøllene som hun selv, litt spøkefullt, antydet kan ha bidratt til å sende henne ut av Norges mest omtalte tv-program.

- Klart jeg er lei meg. Men samboeren min har vært dobbelt så lei seg som jeg sjøl. Det er ingen krise. Jeg er ikke død. Ingen andre heller.

- Hva har du gjort i dag, Maria?

- Jeg har møtt en person som gir råd om karriereplaner. Vi har sittet på kafé i flere timer. Det viktigste var at jeg fikk ut alle tankene mine. Jeg har tenkt høyt og øst ut av hodet mitt, og han har sittet og sagt «ja» eller «nei» til det jeg har kastet fram.

Jeg måtte få alt ut, for jeg har levd i ei boble. Alle har strøket meg medhårs i flere uker. Jeg føler at jeg er mer i vater nå. «I can see clearly now the Rain has gone», nynner Maria.

- Hva var det beste rådet du fikk?

- At jeg bestemmer alt sjøl.

- Og kan du avsløre karriereplanene? Hva er drømmejobben?

- Drømmen er å få meg egen manager som kan ta seg av alle henvendelser. Dermed får jeg tid til å fortsette å skrive låter med gutta i Oslo Recording, flikke på gamle låter, gå i studio og komme ut igjen med ei plate som er 100 prosent Maria.

- Hva er 100 prosent Maria?

- Det var noe av det jeg snakket med rådgiveren om, og som jeg er litt usikker på. Jeg må finne et musikalsk ståsted.

- Karriere ellers?

- Jeg har fått mange henvendelser under Idol, men har skjøvet tilside. Det dreier seg mest om event-jobbing og slikt. Vi får se nå da. Platekontrakt og plate er uansett førsteprioritet.

-Vi gråt!

Vi spaserer lags Karl Johans gate med den største Idol-favoritten av alle. Hun som ingen kunne tenke seg skulle forsvinne. Overalt kommer folk bort:

- Det var forferdelig at du ble stemt ut, du er verdens beste, vi gråt da du røk ut.

- Ditt beste minne fra Idol?

- Oppholdet på Skeikampen. Å synge foran 3000 tilskuere er noe jeg aldri har gjort før. Det var et kick. Husker veldig godt også den dagen vi gikk fra å være 50 til å bli 10 finalister. Det var stort.

FIKK STØTTE: - Kan jeg få autografen din? Det var utrolig at du ble slått. Du var den klart beste, sa vesle Tina og uttrykte det som store deler av Norges befolkning mente i går. Så fikk hun Marias navnetrekk på en serviett. - Jeg blir rørt av all støtte, sier Maria, som i går la karriereplaner for framtida etter idol.