Har levert flere nye pirat-anmeldelser

17-åring dømt i fildelingssak.

(Dagbladet.no): Foreldrene til 17-åringen som i går ble dømt som bakmann i et fildelingsnettverk, risikerer å måtte ut med flere hundre tusen kroner i erstatning. Musikk- og filmbransjen sier de nå har anmeldt et titalls liknende forhold.

Sola-gutten er den første som er dømt etter at musikk- og filmbransjen begynte sin storstilte jakt på internettpirater i fjor.

I Jæren tingrett ble han i går dømt til 45 dagers betinget fengsel og ei bot på 4000 kroner for å ha stått bak det ulovlige fildelingsnettverket Stavanger Dragon Hub med 1500 brukere.

Bekrefter anmeldelser

Advokatfirmaet Simonsen overvåker norske nettpirater for den internasjonale og norske film- og musikkbransjen, og har lenge varslet flere anmeldelser. Nå bekrefter advokat Rune Ljostad at de har levert et titals anmeldelser for likende forhold som 17-åringen er dømt for.

- Disse retter seg både mot bakmenn i fildelingsnettverk og mot enkeltopplastinger av musikk og film for spredning på Internett, sier Ljostad til Dagbladet.no.

Ifølge advokaten etterforsker politiet flere av sakene, men han vil ikke kommentere dem videre på dette tidspunktet.

Bakgrunnen for piratkampen er at bransjen mener de årlig taper flere hunder millioner kroner på ulovlig kopiering og spredning av musikk og film på nettet.

PIRATER I FARLIG FARVANN: Flere fildelere har blitt anmeldt, og i går ble en 17-åring dømt for å ha administrert en hub i Stavanger. Foto: SCANPIX/AP
PIRATER I FARLIG FARVANN: Flere fildelere har blitt anmeldt, og i går ble en 17-åring dømt for å ha administrert en hub i Stavanger. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Vurderer erstatning

Sola-gutten ble anmeldt av Advokatfirmaet Simonsen i mai i fjor. I politiavhør la han tidlig alle kortene på bordet og erkjente straffskyld.

Ifølge dommen fra Jæren tingrett utvekslet de 1500 brukerne i gjennomsnitt 40 GB fildata hver gjennom Stavanger Dragon Hub i de to månedene den da 16-årige gutten administrerte nettverket. Advokatfirmaet Simonsen mener det dreide seg om 7000 filmer, 20 000 videosnutter og 150 000 låter.

- Jeg håper han har skjønt omfanget av det han drev med, men vi vil nå også vurdere å rette et erstatningskrav mot guttens foreldre. Dette for å synligjøre hvor mye rettighetshaverne har tapt på den ulovlige virksomheten, og for å få dekket iallfall deler av tapet, sier Ljostad.

- Det blir raskt snakk om et sekssifret beløp. I «Pitbull-Terje»-saken har vi krevd drøyt 200 000 kroner i erstatning, og det var bare én film, sier Ljostad.

Saken mot 44-åringen fra Fredrikstad som er tiltalt for å ha kopiert og spredd filmen «Pitbull-Terje» kommer opp for domstolen 6. mars.

- Den største

Dagbladet.no har ikke lykkes med å få tak i 17-åringens forsvarer. Til VGs papirutgave i dag sier advokat Tore Høyer at hans klienten er blitt gjort til syndebukk for alle som laster ned og deler musikk og film.

Har levert flere nye pirat-anmeldelser

- Årsaken til at vi gikk på ham var fordi han var en av dem som påførte rettighetshaverne størst skade i Norge. Det er et tankekors at så unge mennesker setter seg i en sånn situasjon, sier Rune Ljostad i Advokatfirmaet Simonsen.

Han mener allerede å ha merket god effekt av piratjakten. Spaningen på Internett har i følge Ljostad vist at det er blitt færre og mindre fildelingsnettverk.

KAN BLI DYRT: Rune Ljostad i Advokatfirmaet Simonsen utelukker ikke erstatningssøksmål mot foreldrene til 17-åringen.