Har liberalismen feilet?

Liberalister har forutsett krisen, advart mot den og staket ut en annen kurs.

Okkuperer Wall Street: Bank, skattebetaler og politiker slik de blir framstilt av «Occupy Wall Street»-bevegelsen. «De som nå okkuperer Wall Street burde i stedet okkupere Capitol Hill», skriver artikkelforfatteren. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Scanpix
Okkuperer Wall Street: Bank, skattebetaler og politiker slik de blir framstilt av «Occupy Wall Street»-bevegelsen. «De som nå okkuperer Wall Street burde i stedet okkupere Capitol Hill», skriver artikkelforfatteren. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdensøkonomien er ved bristepunktet. Mange, både i USA og Europa, mener at dette viser at liberalismen har feilet, og at løsningen er mer statlig kontroll over markedet. Men er dette riktig lærdom å trekke?

Opptakten til finanskrisen begynte for ti år siden, etter 11. september 2001. Terrorangrepene hadde gjort mange usikre, og det var tilbakegang i økonomien. For å gi økonomien en «boost», tok den amerikanske sentralbanken et radikalt grep: I løpet av under et år satte den styringsrenten ned fra 6,25 til 1,75 prosent. Liberalister advarte mot offentlig stimulering av økonomien. Billige penger ville gi en kortsiktig boom, men ville også ta ressurser vekk fra investering, drive forbruket opp og gjøre det fristende å ta opp store lån. Liberalister mente at økonomien burde få komme til hektene igjen på egen hånd. De ble ikke hørt.

Samtidig grep staten inn i økonomien for å fremme selveierskap av boliger. De statlige foretakene Fannie Mae og Freddie Mac hadde som mål å sørge for lån til de som ellers ikke hadde råd til det - selv med 1,75 prosent styringsrente. Fannie og Freddie var effektive, og millioner av innbyggere uten fast jobb og uten egenkapital fikk huslån. Igjen protesterte liberalistene. Ron Paul sa til House Financial Services Committee allerede 16. juli 2002 at «mange vil på sikt ikke klare å håndtere lånene sine» og at vi går mot «et smertefullt krasj i boligmarkedet». Men liberalistene ble ikke hørt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer