LEDER

Hovedleder: Regjeringens strategi mot hatefulle ytringer

Har Listhaug en privat strategi mot hatefulle ytringer?

Sensur og hatefulle ytringer.

Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug gikk i helgen til angrep på en kommentator i Dagsavisen som hun mente hadde skrevet en artikkel som var «gjennomsyret av hat». Foto: NTB Scanpix
Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug gikk i helgen til angrep på en kommentator i Dagsavisen som hun mente hadde skrevet en artikkel som var «gjennomsyret av hat». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen la i går fram sin strategi mot hatefulle ytringer. Det er strålende at regjeringen tar dette initiativet, for det kan være liten tvil om at trusler og hatefulle ytringer har fått en stor og synlig plass i samfunnet - kanskje særlig fordi sosiale medier har blitt en viktig del av livene våre.

Samtidig må alle tiltak på dette området vurderes svært nøye. Det er lett å holde taler som alle kan nikke anerkjennende til, men det er tilsvarende vanskelig å finne gode måter å justere myndighetenes inngripen på i det sivile liv og offentligheten. Ytringsfriheten må være vid og raus, begrensninger i den gode saks tjeneste kan fort snus til å bli det vi frykter mest i et fritt samfunn: sensur.

Grunnlaget for regjeringens prioriteringer er blant annet et omfattende forskningsarbeid, som ble redegjort for før presentasjonen i går. Forskerne peker blant annet på at det ikke finnes empirisk grunnlag for den såkalte «trykkoker-teorien», altså troen på at det er viktig å slippe til ytringer fordi man ellers risikerer en slags overoppheting og negativ reaksjon. Forskerne spør om vi med stor takhøyde risikerer at grensene flyttes for hva som kan sies, og at det har negativ påvirkning på samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer