Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Har lyst til å skrive sjølbiografi

- Min største frykt er nemlig at noen andre skal finne på å skrive en, sier syttiårsjubilant Dag Solstad.

HURRAGUTT:  Dag Solstad fylter sytti år lørdag. Hans karriere som kreativ skrivende startet da han var lærling i arendalsavisa Tiden. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HURRAGUTT: Dag Solstad fylter sytti år lørdag. Hans karriere som kreativ skrivende startet da han var lærling i arendalsavisa Tiden. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:)  "Endelig! Våren nærmer seg." Denne prosaiske linjen er den første Dag Solstad skrev da han startet sin karriere som petitskribent i avisa Tiden, Arendal 4. april 1962. Lørdag fylte en av landets mest kritikerroste forfattere sytti år.
- Dagen skal feires med gode venner og jeg tror nok jeg skal bevilge meg et glass vin, sa Solstad til Dagbladet rett før den store dagen.

Jubilanten kan fortelle at han ikke er fremmed for å skrive sjølbiografi.

- Frykter biografer - Sjølbiografi? Ja, jeg kunne ha lyst, sjøl om det foreløpig stritter litt imot. Jeg har syslet med tanken, særlig tenker jeg at jeg må skrive en biografi så ingen andre finner på å skrive en, sier Solstad med glimt i øyet.
Forfatterens karriere startet  i avis. Solstad begynte som lærling i 1962. Fra april til august skrev han daglig en spalte kalt "Sleng på byen" som enkelt handlet om alt 21-åringen så på gata når han spaserte omkring, alt fra grønnsaksvarene på torget til kø på polet, fersk asfalt på skoa og mest av alt været. Det ble en del om pene pikelegger og røde trutmunner, også.

Ville alltid bli forfatter - Jeg vet ikke egentlig hvorfor jeg jobbet i avisa. Jeg tror jeg innbilte meg at jeg skulle bli den neste store litteraturkritikeren. At jeg skulle intervjue høyttravende litterære stjerner som arendalittene aldri hadde lest noe av, sier Solstad.
- Men litteraturkritiker ble du ikke?
- Nehei! Det skal jeg love deg at jeg ikke ble! Jeg dekket basarer og intervjuet bankdirektører som skulle gå av med pensjon. Men så en dag fikk jeg ta en runde i byen og skrive petit. Spalten vakte oppsikt og slo an.
Likevel var Solstad aldri i tvil:

- Jeg visste allerede som sekstenåring at jeg ville bli forfatter.

 

Dag Solstad i 1965: Kun tre år etter hans debut på trykk som skribent i avisen Tiden i Arendal.  Arkivfoto:  Sverre Heiberg/Dagbladet
Dag Solstad i 1965: Kun tre år etter hans debut på trykk som skribent i avisen Tiden i Arendal. Arkivfoto: Sverre Heiberg/Dagbladet Vis mer