VONDT OG UFORSTÅELIG: «Det som er vondt og uforståelig for oss som foreldre til det barnet Birkedal er siktet for å ha utnyttet for å oppnå egen tilfredsstillelse, er at norske medier så lett lar seg kjøpe av dette kaldt kalkulerende mennesket, som fortsetter å regissere sitt liv ved hjelp av andres», skriver kronikkforfatterne. Foto: Geir Otto Johansen/Scanpix
VONDT OG UFORSTÅELIG: «Det som er vondt og uforståelig for oss som foreldre til det barnet Birkedal er siktet for å ha utnyttet for å oppnå egen tilfredsstillelse, er at norske medier så lett lar seg kjøpe av dette kaldt kalkulerende mennesket, som fortsetter å regissere sitt liv ved hjelp av andres», skriver kronikkforfatterne. Foto: Geir Otto Johansen/ScanpixVis mer

Har media i sin hule hånd

Trond Birkedal bruker media til å fremme egne interesser på en manipulerende og beregnende måte.

Den siste uka har igjen personer som er siktet for å ha forgrepet seg på barn fått bruke riksmedia fritt til ikke bare å proklamere sin uskyld, men også til å fortsette maktmisbruket mot sine unge ofre. Dette kan vi ikke lenger bare se på. Det er med avsky vi observerer hvordan den siktede ordføreren fra Arbeiderpartiet får bruke media til å fremme sine interesser på en respektløs og egoistisk måte, samtidig som han får forhåndsprosedere saken sin. Vi føler stor medfølelse med 15-åringen som mannen er siktet for å ha misbrukt og med hennes foreldre.

Vi som velger å ytre oss nå er mor og far til et annet ungt menneske i en annen sak der en mann med stor innflytelse er siktet for å ha utnyttet barn seksuelt. Tidligere i denne smertefulle prosessen, ikke minst for vårt barn, men også for familie og andre nære, har vi ment det har vært best å utvise tilbakeholdenhet overfor mediene. Dette har vi begrunnet først og fremst med hensynet til vårt barn, som hver gang saken har vært omtalt i riksmediene har fått seg en ny trøkk. I tillegg har vi ment at det har vært moralsk riktig ikke å bruke mediene for å fremme våre eller vårt barns interesser så lenge straffesaken ikke er avgjort i retten.

Vårt barn var et ungt menneske med en glødende interesse for politikk og en stor beundrer av sine politiske forbilder. I vårt barns øyne var disse menneskene feilfrie politiske idealister som man kunne stole 100 prosent på. Det var utenkelig for ham at noen av dem ville bruke ham da eller senere til å fremme egne egoistiske interesser, eller at han ikke skulle oppleve støtte og beskyttelse av andre i det samme miljøet om han skulle komme i en posisjon der det skulle behøves.

Men det utenkelige hendte. Trond Birkedal, en voksen leder, er siktet for å ha utnyttet vår sønn seksuelt. Birkedal har seinere benektet dette og fortsetter å gjøre det. Han kan nekte fordi denne hendelsen ikke kan bevises på samme måte som bildene som ble funnet på hans PC etter at han hadde filmet 13 andre unge gutter han hadde knyttet til seg. Alt dette for å tilfredsstille seksuelle behov han ikke engang var i stand til å innrømme overfor seg selv at han hadde.

For oss fremstår Trond Birkedal som en mann som er dyktig til å bruke unge menn, media og journalister til å fremme egne interesser på en manipulerende, kalkulerende og beregnende måte. Det forundrer oss hvor lett media lar seg lure av hans metoder for igjen å oppnå makt og innflytelse.

Det hele toppet seg for oss lørdagskvelden da han troppet opp i NRK 1 hos Viggo Johansen. Hadde vi ikke visst bedre, hadde vi trodd at Birkedal måtte ha betalt mye for å få lov til på en slik ukritisk måte å bruke sine evner i kommunikasjon til å manipulere ikke bare Johansen, men sikkert mange flere til å få fremstå akkurat slik han hadde interesse av. Rettssaken mot denne mannen ventes å foregå rett over nyttår. Birkedal bruker tiden godt. Som han selv sa i «intervjuet» lørdagskvelden, er han god i kommunikasjon og påvirkning. Dette ser ut til å gå journalist Johansen og hans redaktør hus forbi.

Birkedal mangler etter vårt syn anstendighet og respekt for andre mennesker. Han hevder å ha brukt all sin tid på politisk arbeid de siste årene. Ikke har han hatt tid til sin egen familie, ei heller til å reflektere over egen legning. Men feriehus i Thailand har han. Hvorfor spør ikke journalisten ham om dette?

TV-programmet fremstår på mange måter som et jobbintervju, hvor Birkedal får anledning til å legge ut om alle sine sterke sider og sin fortreffelighet i sin alminnelighet: Tøff leder, hardtarbeidende, samvittighetsfull etc.

Ekstra kvalmt blir det når han attpåtil inntar offerrollen. Sviktet av venner, det har vært en tøff tid og så videre. Tilsvarende ordføreren i Vågå som ikke får sove om natta.

Det som er vondt og uforståelig for oss som foreldre til det barnet Birkedal er siktet for å ha utnyttet for å oppnå egen tilfredsstillelse, er at norske medier så lett lar seg kjøpe av dette kaldt kalkulerende mennesket, som fortsetter å regissere sitt liv ved hjelp av andres. At han helt ukritisk får bygge opp igjen seg selv i det bildet han liker å se, og som i hele hans voksne liv har vært viktig for hans posisjon som maktmenneske. Men det som faller oss ekstra tungt for hjertet er hvilke muligheter han blir gitt av ulike redaksjoner til å påvirke rettsvesenet som skal vurdere skyld og straff, og som han begjærlig har grepet.

Vi forventer en beklagelse fra disse journalistene og deres redaktører, ikke bare til oss og vårt barn, men også til andre ofre for maktpersoner som er vant til å kunne manipulere sine omgivelser hensynsløst for å oppnå det de ønsker, og som i aviser og på TV gis uhindret anledning til dette.