Har menneskeliv ulik verdi?

Det er viktig at den samme offensive arbeidsmetode som nå har blitt benyttet etter flere katastrofer, brukes når enkeltfamilier opplever alvorlige krisesituasjoner.

KONSTRUKTIVT: «I stedet for at det skapes irritasjon og misunnelse i forhold til den oppfølging som gis etter terror / storhendelser (katastrofer), kan vi konstruktivt bruke læring fra disse situasjonene for å bedre oppfølging etter ?hverdagslivets katastrofer?», skriver artikkelforfatterne. Fra en av pressekonferansene i forbindelse med gisselaksjonen i Algerie. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
KONSTRUKTIVT: «I stedet for at det skapes irritasjon og misunnelse i forhold til den oppfølging som gis etter terror / storhendelser (katastrofer), kan vi konstruktivt bruke læring fra disse situasjonene for å bedre oppfølging etter ?hverdagslivets katastrofer?», skriver artikkelforfatterne. Fra en av pressekonferansene i forbindelse med gisselaksjonen i Algerie. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å komme innlegg og oppslag om all den oppmerksomhet som berørte etter gisselterroren i Algerie fikk. Hvorfor mobiliserer det norske samfunn og Statoil enorme ressurser for dem som rammes av denne tragedien, mens andre alvorlige situasjoner som skjer parallelt i tid knapt får spalteplass? Hvorfor møter toppolitikere og kongehus opp for å uttrykke medfølelse og fordømme terroren? Er mennesker som mistet sitt liv i terroren mer verdt enn de som tar sitt liv, eller omkommer i trafikkulykker? Etterlatte som opplever enkeltdødsfall kan stille seg slike spørsmål.

Svaret er selvfølgelig nei, men hendelsene har likevel ulike politiske konsekvenser. Terroren i Algerie får de store oppslagene fordi den, som 22. juli-terroren, rettet seg mot sentrale norske interesser, interesser av både verdimessig, økonomisk og politisk art. Menneskene som blir involvert i slike hendelser får en symbolsk betydning ut over det fryktelige at konkrete personer blir drept. Norge, og våre demokratiske og verdimessige grunnlagsverdier blir også angrepet, i tillegg til økonomiske interesser.

Det er derfor viktig at vi skiller denne politiske betydning fra den menneskelige. Dersom dette oversees risikerer vi at de som er rammet, rammes av en uberettiget kritikk fordi de får for stor oppmerksomhet. En ting er sikkert at de mange familier som ble rammet av den algeriske terroren har krav på god oppfølging og massiv menneskelig støtte i ettertid. Vi skal være glade for at Statoil har et godt oppfølgingsapparat som supplert med det offentlige helsevesen kan tilby best mulig oppfølging på kort og lang sikt. Samtidig skal vi vite at til tross for all den hjelp mennesker får etter slike dramatiske, livstruende hendelser, vil noen fortsette å slite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer