Har mistet kunst til flere millioner

Flere tusen verk er savnet fra Oslo kommune.

KUNST PÅ DO: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter», hentet fra Kulturetatens rapport. Foto: Kulturetaten, Oslo kommune
KUNST PÅ DO: «Eksempler på uheldig lagring av kunst i Oslo kommunes virksomheter», hentet fra Kulturetatens rapport. Foto: Kulturetaten, Oslo kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Du finner Oslo kommunes kunst i kommunale bygg og i det offentlige rom, der folk ferdes og bor», kan man lese på Oslo kommunes nettsider.

Men i nesten 4000 tilfeller finner du den faktisk ikke noe sted - og det gjør ikke kommunen heller.

Dagbladet har de siste åra satt søkelys på Oslo kommunens manglende oversikt over egen kunst. Tidligere har Dagbladet avdekket at 3852 kunstverk er savnet fra samlingen, blant annet 23 verk av popkunst-giganten Per Kleiva. Det kom fram i en rapport hvor man også kunne lese om «uheldig lagring av kunst», illustrert med et bilde av verk lagret inne på et toalett.

- Det er skandaløse forhold. Dette er kulturarv, uttalte blant annet en oppgitt Håkon Bleken da han fikk høre tapstallet.

Blant den savnede kunsten har Kulturetaten merket spesielt verdifulle verk som «etterlyst». Dette er verkene kommunen leter etter.

Listen over etterlyst kunst består av 220 verk, og utgjør cirka seks prosent av det totale tapstallet.

Dagbladet sendte Kulturetatens liste over etterlyst kunst til kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen ved Blomqvist Kunsthandel.

Basert på Krogh-Hansens prisanslag anslår Dagbladet at de 220 etterlyste verkene til sammen er verdt minst 3,3 millioner kroner.

Oslo kommunes kunstsamling

  • Består på papiret av 19 543 kunstverk.
  • Samlingen er utplassert, og befinner seg både inne og utendørs i byen.
  • Alle verkene i samlingen har et registreringsnummer og stempel fra Oslo kommune.
  • Hvert år avsettes 0,5 % av kommunens årlige investeringsbudsjett til kunst.
  • Samlingen er ervervet over lang tid - gjennom innkjøp, gaver, utlyste konkurranser og gjennom direkte oppdrag til kunstnere.
  • Inkluderer ikke verkene tilknyttet Munchmuseet og Vigeland-museet.

Kilde: Oslo kommune, rapporten «Forvaltningsgjennomgang av Oslo kommunes kunstsamling - Statusrapport med anbefalte tiltak».

Dette tallet tar utgangspunkt i de laveste av Krogh-Hansens anslag for hvert enkelt verk. Tar man utgangspunkt i de høyeste anslagene, ligger verdien oppunder 4 millioner.

AUKSJON: Den anonyme gatekunstneren Banksy sørget for en oppsiktsvekkende kveld på auksjonshuset Sotheby's, da kunstverket «Girl with Balloon» gikk gjennom en skjult makuleringsmaskin i rammen. Vis mer

Markedspris

Krogh-Hansen forteller at han baserer seg på auksjonspriser når han anslår verkenes verdi.

- Dette er jo verk som har fått noen år på baken, og som ikke har noen «nypris». Mange av trykkene selger vi på auksjoner stadig vekk. Da er det veldig greit å finne fram til markedsprisen, sier han til Dagbladet.

Maleriet «Mellom himmel og hav» av Frans Widerberg har han anslått til en verdi et sted mellom 50 000 og 250 000 kroner. Årsaken til spriket er at han ikke kjenner til det aktuelle verkets kvalitet.

- Noen av bildene hans er superbra, men ikke alle, sier han.

Det samme gjelder et fåtall andre verk hvor verdien ikke er sikker, deriblant et maleri av Johannes «Johs» Rian, som ifølge Krogh-Hansen er verdt mellom 300 000 og 600 000 kroner.

- Når man ikke har sett verket, må man ta utgangspunkt i både den laveste og den høyest tenkelige verdien.

- Ikke under 3000

Tilsvarende usikkerhet knytter seg til Ludvig Eikaas' skulptur «Kabelarbeidere» fra 1973, og skulpturen «Fallet» av Knut Steen. Krogh-Hansen anslår forsiktig at disse henholdsvis er verdt 50 000-100 000 og 50 000.

Han synes også det er vanskelig å si noe om de etterlyste skulpturene til Odd Tandberg og Olav Strømme, men anslår 150 000 kroner per stykk.

Andre potensielle feilkilder inkluderer manglende mål og klassifikasjon på noen av verkene i Kulturetatens liste.

Krogh-Hansen har gjort konkrete prisanslag på 137 verk. De resterende 83 har han anslått til 3000 hver.

- Da tar vi utgangspunkt i den lavest tenkelige innkjøpsprisen. Et trykk koster ofte 1500-2000 kroner på et galleri, og så kommer rammen i tillegg. Du får ikke et bilde med ramme til under 3000, forklarer han.

Stjålet, men ikke anmeldt

Av de 3852 verkene som er savnet, er 61 utplasserte verk meldt stjålet til Kulturetaten.

Men bare i ti tilfeller har Kulturetaten fått beskjed om at virksomhetene har anmeldt forholdet.

Blant det som er anmeldt finner vi blant annet en tegning av Håkon Bleken.

«Det lave tallet skyldes sannsynligvis underrapportering til Kulturetaten og/eller til politi fra lånevirksomhetene», skriver Kulturetaten i en rapport Dagbladet har fått innsyn i.

Dagbladet har fått innsyn i hvilke verk som er meldt stjålet og anmeldt, og hvilke verk som er meldt stjålet, men ikke anmeldt.

Krogh-Hansen er forelagt disse listene. Han reagerer på det han mener er en manglende sammenheng mellom hva som er anmeldt, og hva som er av betydelig verdi.

- De politianmeldte arbeidene er jo langt ifra de dyreste eller viktigste verkene. Flere av verkene på lista over politianmeldte verk, er rimelige grafiske blader. Med unntak av en tegning av Håkon Bleken, er det verk uten betydelig verdi, sier han.

EXCEL-KUNSTNEREN: Da japanske Tatsuo Horiuchi pensjonerte seg, ville han bli kunstner. Men kunstverkene han lager er ikke av den tradisjonelle sorten med pensler og maling. I stedet bruker han PC-programmet Microsoft Excel. Video: Great Big Story Vis mer

- Virksomhetenes ansvar

Krogh-Hansen mener lista over anmeldte tyverier ikke tar hensyn til verkenes verdi eller viktighet.

- Brorparten av den anmeldte grafikken lar seg forholdsvis lett erstatte, mens mye av det som er etterlyst eller stjålet er originalarbeider. Det er ikke i overveiende grad uerstattelige bilder som er politianmeldt. Det framstår veldig vilkårlig, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Alv Hågård Gustavsen i Kulturetaten sier det er virksomhetene kunsten er utplassert hos som har ansvar for å melde tyverier til politiet.

- Det står i forvaltningsinstruksen at virksomhetene selv er ansvarlig for å anmelde slikt. Dette gjelder hærverk også. Og så skal selvsagt Kulturetaten varsles umiddelbart.

Han legger til at lista over stjålet kunst er akkumulert over flere tiår, og at det derfor er vanskelig å redegjøre for hva som har skjedd i hvert enkelt tilfelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer