Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«White Right: Meeting The Enemy»

Har mottatt nye trusler etter film om nynazister

Hun var livredd under innspillingen. Nå håper filmskaper Deeyah Khan at dokumentaren vil skape debatt i mange europeiske land.

TETT PÅ NYNAZISTER: I dokumentaren «White Right: Meeting The Enemy» møter den Emmy-vinnende filmskaperen Deeyah Khan nåværende og tidligere nynazister, og følger dem til den brutale høyreekstreme demonstrasjonen i Charlottesville. Video: Fuuse Vis mer

(Dagbladet): – Vi trenger en debatt om den stigende innflytelsen til høyreradikale grupper, men vi må snakke om dette på en fornuftig måte uten hysteri, skriver Deeyah Khan (40) i en e-post til Dagbladet.

Den kritikerroste filmskaperen har tidligere behandlet tema som æresdrap og jihadisme i sine dokumentarer. I sin seineste film, «White Right: Meeting The Enemy», møter hun den gruppen mennesker som den norsk-pakistanske 40-åringen hele livet har fryktet, nynazister.

– Jeg var livredd, sa hun til Dagbladet etter at filmen ble vist i England før jul.

Mottok trusler

Deeyah Khan startet det spesielle filmprosjektet etter at hun mottok en rekke trusler fra høyreekstreme etter et BBC-intervju om flerkulturelle samfunn.

«Drittfarget» og «Europa må renses for sånne som deg», var gjennomgangstema i de hatefulle meldingene.

Men istedenfor å bli redd, fant Khan fram kameraet sitt og oppsøkte profilerte høyreekstreme stemmer. Hun presenterte truslene for rasister og nynazister for å se om de klarte å si de samme tingene til henne ansikt til ansikt.

Filmskaperen, som i Norge tidligere var kjent under artistnavnet Deepika, mener det er viktig å forsøke å forstå hvorfor folk søker seg til ekstreme grupper. Hun mener hun lærte mye av møtene med dem hun hele livet har ansett som fienden.

– Det er viktig å fordømme rasisme. Men for virkelig å utfordre rasismen, må vi spørre oss selv hva som fører folk inn i disse trossystemene. Hvorfor bestemmer unge menn at de vil dedikere sine liv til å hate folk som ikke er som dem? Hva er problematisk for disse menneskene? Er det noe i familien, i miljøet deres? Hva får de ut av å være i en hat-gruppe? Vi trenger svar på disse spørsmålene, skriver hun og legger til:

– Dette gjelder like mye for islamske ekstremister, og andre former for ekstrem identitetspolitikk.

Filmen er godt mottatt

I filmen «White Right: Meeting The Enemy» intervjuer Khan en rekke nåværende og tidligere nazister. Hun følger også nynazistorganisasjonen «National socialist movement» og er med dem til Charlottesville, der en motdemonstrant ble drept i august. Flere ganger under filmprosjektet fryktet hun for eget liv.

Filmen ble godt mottatt etter at den ble vist i desember i England.

– Folk sier at de verdsetter det at jeg ikke har slettet de menneskelige sidene til disse mennene, men i stedet har forsøkt å vise dem som mennesker som prøver å finne en mening i sine egne problemer gjennom denne forferdelige, hatefulle ideologien.

Får fortsatt trusler

Khan mottar imidlertid fortsatt trusler fra rasistiske miljøer, men legger til at det ikke lenger skremmer henne.

– Jeg tar det som en indikasjon på at jeg har kommet under huden deres. Til sjuende og sist viser truslene deres manglende evne til å engasjere seg på en ikkevoldelig måte. Nå ser jeg disse truslene mest som et uttrykk for de forvirrede, ulykkelige menneskene bak dem.

Onsdag kveld ble dokumentarfilmen vist for første gang på norsk TV, og den er fortsatt å se i spilleren til NRK. Seinere i vår står visninger i Skandinavia og Europa for tur.

– Norge har hatt en spesielt brutal oppvåkning når det gjelder høyreekstremisme, og har en mye sterkere bevissthet om disse problemene. Jeg håper at denne filmen vil bidra til vitale debatter i land i hele Europa, der nynazistiske organisasjoner flere steder lurer i skyggene, eller steder der de har en voksende fiendtlighet mot innvandrere, spesielt muslimer, skriver hun og fortsetter:

– Vi må forstå opprinnelsen til disse rasistiske holdningene, og de bakenforliggende menneskelige behovene de uttrykker. Det er viktig at vi finner ut hvordan vi kan gjenoppbygge polariserte samfunn der demokratiske verdier er truet fra alle sider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling