Har Nokia mistet grepet?

Mobilgiganten er størst, men ikke lenger best.

STØRST, MEN IKKE LENGER BEST:  Nokia-hovedkvarteret i Espoo, Finland er preget av usikkerhet. Verdens største mobilprodusent er havnet i bakleksa i innovasjonskampen, og sjefen har fått sparken. Foto: SCANPIX
STØRST, MEN IKKE LENGER BEST: Nokia-hovedkvarteret i Espoo, Finland er preget av usikkerhet. Verdens største mobilprodusent er havnet i bakleksa i innovasjonskampen, og sjefen har fått sparken. Foto: SCANPIXVis mer

||| Da Nokia lanserte multimedietelefonen N95 i 2006, var det til unison begeistring og terningkast seks fra både teknologjournalister og mobilkjøpere. Var det siste gang den finske mobigiganten hadde en tydelig lederposisjon i den knallharde kampen om mobilkjøpernes gunst?

Fire år senere sliter de på den gamle gummifabrikken borte i Espoo i Finland. Det er Apples iPhone og Googles Android-plattform som fører an i mobilutviklingen, og Nokia preges av manglende innovasjonskraft og fallende aksjekurs.

Etter 30 år i selskapet har den mektige toppsjefen Olli-Pekka Kallasvuo, også kjent som OPK, fått sparken. Han er erstattet av kanadieren Stephen Elop, som kommer fra Microsofts forretningsdivisjon.

I Nokia har det vært kontroversielt at en utlending skal lede selskapet. Kanskje burde man heller spurt seg om det Nokia trenger akkurat nå er en mann fra Microsoft?

HER SNAKKER VI om to selskaper som begge har mistet sine teknologiske forsprang, som på viktige områder er forbikjørt av nettutviklingen, og som delvis er i ferd med å bli utkonkurrert av aktører som Google og Apple.

Jeg vet ikke om Anssi Vanjoki tenkte noe liknenede, men det gikk ikke lang tid fra styret sendte OPK på dør og ansatte Elop, til også sjefen for Nokias divisjon for mobile løsninger trakk seg. Vanjokias jobb var blant annet å lede satsingen på smarttelefoner.

Slik går dagene, hos en teknologigiant som famler.

Etter mange år som konger på haugen kan det se ut som om finnene rett og slett ikke lenger er kreative og omstillingsdyktige nok.

MARKEDSANDELEN er synkende, men Nokia er fortsatt verdens største mobilleverandør, med omlag en tredjedel av totalmarkedet. Selskapet lager en rekke knallgode mobiltelefoner, over et produktspekter som spenner fra det aller enkleste til avanserte smarttelefoner.

NY KOST: Styreformann Jorma Ollila (t.h.) hentet Stephen Elop fra Microsoft som ny toppsjef. Foto: SCANPIX
NY KOST: Styreformann Jorma Ollila (t.h.) hentet Stephen Elop fra Microsoft som ny toppsjef. Foto: SCANPIX Vis mer

Men det er noen år siden det var Nokia som satte standarden i bransjen. Det er Apple og Google som bestemmer spillereglene nå, noe aktører som Sony Ericsson, Samsung, LG, Motorola og HTC har tatt konsekvensen av ved å lansere egne telefoner med Googles Android-operativsystem. Denne løse alliansen har sørget for at Apple på ingen måte er alene på banen.

Men Nokia er ikke med.

Finnene har tviholdt på Symbian-plattformen, samt sitt eget Nokia-operativsystem. Utviklerplattformen MeeGoo er et forsøk på å møte konkurransen, men det er Android og App Store alle snakker om. Selskapet egen app-butikk, Ovi Store, er ingen fullverdig konkurrent til verken Apples App Store eller Googles Android Market. Musikkdelen av Ovi ble heller ikke noen seriøs iTunes-konkurrent - om noen hadde trodd den skulle bli det.

I LØPET AV de siste to årene er verdien av Nokia-aksjen halvert. Det likte styret dårlig, og det tydeligste grepet man kunne ta, var å bytte toppsjef. Men det er et åpent spørsmål om et sjefsskifte er tilstrekkelig til å endre bedriftskulturen, og om Nokia kan komme tilbake for fullt. Alle teknologiselskaper har sin tid.

På den annen side er finnene flinke, og iherdige. Det kan være verdt å huske at det ikke er så veldig mange årene siden det ble spekulert i om Apple ville gå konkurs.

- Tida er inne for å øke takten i selskapets fornyelse, sa  Nokias styreleder Jorma Ollila i en pressemelding da Elop ble introdusert som ny toppsjef.

Eller, sagt på en annen måte: Vi skjønner at vi har et problem.

Følg meg på Twitter.com/janomdahl

MÅTTE GÅ: Olli-Pekka Kallasvuo. Foto: SCANPIX
MÅTTE GÅ: Olli-Pekka Kallasvuo. Foto: SCANPIX Vis mer