DEBATT

DEBATT: IS-kvinnene

Har Norge et ansvar?

Selv om Norge må ta avstand fra både handlinger og holdninger til norske IS-kvinner, innebærer ikke det at vi er uten ansvar for de norske barna og deres mødre som sitter i interneringsleirer i det nordøstlige Syria.

FLYKTNINGLEIR: Debatten har til nå vært lite prinsipiell, men heller latt seg styre av vår avsky, skriver kronikkforfatterne. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB Scanpix
FLYKTNINGLEIR: Debatten har til nå vært lite prinsipiell, men heller latt seg styre av vår avsky, skriver kronikkforfatterne. Foto: Ali Hashisho / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tyrkias invasjon av Syria er neppe forankret i folkeretten. Det foreligger ingen sikkerhetsrådsresolusjon eller samtykke fra myndighetene i Syria for et slikt angrep. Mens også Tyrkia har rett til å forsvare seg mot trusler fra andre lands territorium, er det vanskelig å se, slik Dagbladet skriver på lederplass 12. oktober, at de kurdiskdominerte SDF-styrkene utgjorde noen trussel mot Tyrkia.

Uavhengig av lovligheten av Tyrkias militære angrep på Syria er både Tyrkia og SDF-styrkene som nå kjemper mot Tyrkias invasjon forpliktet av krigs folkerett, også kalt internasjonal humanitærrett. Til nå har ikke de syriske styrkene deltatt i kamphandlingene mot Tyrkia. Selv om Tyrkia kanskje foreløpig ikke er i væpnet konflikt med en annen stat, betyr ikke det at det ikke finnes regler. Også hvor en stat kjemper mot væpnede grupper, i dette tilfellet SDF-styrkene finnes det regler som alle partene i konflikten skal respektere.

Om syriske styrker, slik mye tyder på, skulle delta i kamphandlingene mot tyrkiske styrker vil det også være en internasjonal væpnet konflikt som blant annet innebærer at både tyrkiske og syriske soldater vil ha krav på krigsfangestatus hvis de blir tatt til fange av motstanderen. Men uavhengig av om av om kamphandlingene pågår mellom statlige og ikke-statlige aktører er partene i konflikten forpliktet til å beskytte blant annet sivilbefolkningen og sivile internerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer