Har oppdaget hemmelige sider i Anne Franks dagbok. De har et pikant innhold

- Hun begynner med en imaginær person som hun forteller om sex.

HEMMELIGE SIDER: Innholdet på de to sidene i Anne Franks verdenskjente dagbok er nå avslørt. Foto: NTB Scanpix
HEMMELIGE SIDER: Innholdet på de to sidene i Anne Franks verdenskjente dagbok er nå avslørt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nederlanske forskere har nylig avdekket to «hemmelige» sider i den verdenskjente dagboka til Anne Frank. Det skriver den amerikanske storavisa New York Times.

På sidene har forskerne funnet flere frekke vitser, samt det Frank selv beskriver som «seksuelle saker».

- Det hender jeg forestiller meg at noen kommer og ber meg informere dem om seksuelle saker. Hvordan ville jeg gjort det?, spør hun seg selv.

Hun forsøker deretter å svare denne fiktive tilhøreren. Hun bruker fraser som «rytmiske bevegelser» for å beskrive sex, og kommer også innom tematikk som menstruasjon, prostitusjon og prevensjon.

Skjulte sidene

Frank skal ifølge forskerne ha limt gråpapir over de to sidene. Derfor har det tatt så lang tid før innholdet ble oppdaget.

Nøyaktig hvorfor hun gjemte de to sidene er usikkert, men forskerteamet lanserer to muligheter.

Den ene er at hun ville holde sidenes pikante innhold skjult for resten av familien som gjemte seg på lille loftet.

Den andre er at hun redigerte ut de to sidene fra dagboka fordi hun ikke ville at de skulle bli publisert. Hun hadde planer om å få boka gitt ut etter krigen.

TEKST: De to sidene vises fram før første gang. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix
TEKST: De to sidene vises fram før første gang. Foto: AP Photo / Peter Dejong / NTB Scanpix Vis mer

Sammenliknes med Kafka

Peter De Brujin ved Huygens-instituttet for nederlandsk historie er blant forskerne som har studert de to sidene. Han sier ifølge New York times at sidene ikke først og fremst er spennende på grunn av de seksuelle innholdet, men fordi dette er det tidligst daterte forsøket fra Frank på å tillegge seg en mer litterær tone.

Sidene er datert til 28. september 1942 - mindre enn tre måneder etter at Frank og familien gikk i skjul.

- Hun begynner med en imaginær person som hun forteller om sex. Hun lager et litterært miljø for å kunne skrive om et tema hun kanskje ikke er helt komfortabel med, sier De Brujin.

Teresien da Silva, som er sjef for samlinga i Anne Frank-huset, fikk spørsmål om hun ser på det som lite respektfullt å offentliggjøre materiale som Frank selv ville holde skjult. Hun synes ikke det.

- Du kan sammenlikne det med å finne ut at det er malt noe under et mesterverk av Rembrandt. Når man oppdager noe slikt vil man vite hva det er da det kan si noe om måten kunstneren jobbet på, sier hun.

Hun sammenlikner det også med verkene til den tsjekkiske forfatteren Franz Kafka. Han ønsket nemlig at de fleste av hans tekster skulle destrueres etter hans død.

- Det er ikke alltid bra å følge en forfatters ønsker, legger hun til.

Døde i konsentrasjonsleir

Frank ble født i Frankfurt i Tyskland i 1929, men levde mesteparten av sitt liv i Amsterdam i Nederland.

I juli 1942 gikk familien i skjul for å unngå å bli fanget av nazistene som okkuperte Nederland. Her holdt de seg gjemt i mer enn to år til de ble oppdaget av gestapo i august 1944.

Frank og familien ble sendt til Auschwitz, og hun og søsteren Margot ble senere flyttet til konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Her døde de en gang mellom februar og mars i 1945.

Faren hennes overlevde krigen, og da han kom tilbake til Amsterdam oppdaget han at venner av familien hadde berget dagboka til datteren. Han fikk den utgitt i 1947.

Dagboka har i ettertid blitt oversatt til mer enn 60 språk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer