Har oppkalt doene etter «Lotte» og «Marianne»

Er Christian Ringnes' siste stunt et spark til kritikerne - eller en toalett-hyllest til kjæresten?

TOALETTER: Avtredene i den nye Ekebergparken er kalt «Marianne» og «Lotte» etter kjærestene til Christian Ringnes og Ina Johannesen - og tvetydig, siden parkens fremste kritikere bærer de samme navnene. Foto: KATINKA SLETTEN/DAGBLADET
TOALETTER: Avtredene i den nye Ekebergparken er kalt «Marianne» og «Lotte» etter kjærestene til Christian Ringnes og Ina Johannesen - og tvetydig, siden parkens fremste kritikere bærer de samme navnene. Foto: KATINKA SLETTEN/DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): I den omstridte og splitter nye skulpturparken i Oslo kan ikke folk bare beundre kunst som er en «hyllest til kvinnen». I Ekebergparken, som åpnes offisielt av eiendomsmillionær Christian Ringnes i dag, kan man også gjøre sitt fornødne på toaletter som er tapetsert med avisartikler om skulpturparken.

Dame- og herretoalettet er dessuten døpt henholdsvis «Marianne» og «Lotte», med godt synlig skilting.

Men den som tror at avtredene er et dårlig skjult spark til parkens fremste kritikere - Aftenpostens kommentator Lotte Sandberg og leder Marianne Sunde i Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen - tar feil, ifølge parkens daglige leder, kunsthistoriker Ina Johannesen.

- Det har seg slik at min kjæreste heter Marianne, og Christian Ringnes' kjæreste heter Lotte, sier hun til Dagbladet.

- Litt rart Den forklaringa tar Marianne Sunde og Lotte Sandberg med en klype salt.

- Jeg synes det er litt rart at man oppkaller toalettet etter kjæresten sin. Christian Ringnes har flere ganger understreket at han mener kritikken mot parken har vært viktig, men det virker som om de er litt såre, sier Sandberg.

- Det ville vel vært mer naturlig å navngi selve bygningen, ikke avtredet, etter kjæresten, sier hun.

I kombinasjon med avisartiklene på veggene synes Marianne Sunde det hele likner et forsøk på latterliggjøre motstanderne av skulpturparken.

AVISTAPET: Debatten om parken er foreviget som tapet på toalettveggene. Foto: KATINKA SLETTEN/DAGBLADET
AVISTAPET: Debatten om parken er foreviget som tapet på toalettveggene. Foto: KATINKA SLETTEN/DAGBLADET Vis mer

De har kjempet i flere år for at Ekebergskogen, Oslos siste sentrumsnære skog, skulle få stå urørt.

- Skulpturparken skal være en hyllest til kvinnen, trolig derimot ikke til de kvinnene som har egne meninger og som deltar politisk, sier Marianne Sunde, som har fått støtte fra Fritt Ord til å skrive en kritisk bok om parken.

Begeistring Ina Johannesen viser imidlertid til at begge sider i debatten er representert på doveggene.

- Det har jo vært mye skriverier om dette prosjektet, og på toalettene fant vi et sted vi kunne trekke det fram. Det har vakt stor begeistring, sier hun.

- Dere har ikke bekymret dere for at det kan framstå som latterliggjøring av debatten å bruke nettopp doene?

- Nei, det har vi ikke tenkt mye på. Begge sider i debatten er trukket fram, og Christian Ringnes selv er godt synlig på veggene, sier hun.

Feminint Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Christian Ringnes til saken.

Han har bladd opp 350 millioner kroner av egen lomme for å omgjøre skogområdet, kneisende over Gamlebyen med en utsikt som i sin tid inspirerte Munchs «Skrik», til en kunstpark.

MOTSTANDER: Marianne Sunde har ledet Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen. Her i heftig debatt med parkens initiativtaker Christian Ringnes. Foto: Christian Roth Christensen
MOTSTANDER: Marianne Sunde har ledet Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen. Her i heftig debatt med parkens initiativtaker Christian Ringnes. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

I området rundt Ekebergrestauranten, som Ringnes også eier, kan man fra i dag oppleve 80 skulpturer spredt ut over et 255 mål stort område - ifølge ham selv et feminint svar til den mer maskuline Vigelandsparken på den andre siden av byen.

Kritikerne har pekt på at «byskogen» blir urbanisert og kommersialisert, hevdet at parkanlegget representerer brudd på såvel  naturmangfoldloven som kulturminneloven, og har pekt på det de mener er irregulær saksbehandling.