Har overlevd mot alle odds

Mekong-rock fra Dengue Fever.

html,body { border: 0px; }

CD: Blant de mange kambodsjanske kulturtradisjoner som ble forsøkt radert ut av diktatoren Pol Pot og hans medløpere, var landets vitale, popmusikalske blomstring.

Artister som Sinn Sisamouth og Ros Serey Sothea nøt en enorm popularitet på 1960-og 70-tallet med en blanding av nasjonale tradisjoner og innflytelse fra vestlig rock.

Nytt liv
Begge disse — som hver for seg har en utrolig livshistorie — var sammen med en rekke andre musikere blant de millioner av mennesker som ble henrettet av det nye regimet. Men de seinere åra har platene deres dukket opp og igjen — til glede for en ny generasjon av ungdom.

Fire cd-er
Musikken deres er også utgangspunkt for California-gruppa Dengue Fever, som siden 2001 har utgitt fire cd-er. Den nyeste, «Sleepwalking Through The Mekong», er en åpenbaring av en utgivelse, som inkluderer både en låtsamling og en drøy time lang film (med flere interessante bonuskutt) om gruppas turné i Kambodsja i 2005.

Sterk blanding
Gruppa ble startet av brødrene Ethan og Zac Holtzman og tre andre musikere. På en nattklubb i den såkalte Little Phnom Penh på Long Beach fant de sangerinnen Chhom Nimol, som sørger for en orientalsk, klokkeklar, forførende og lysende vakker melodiføring, med tekster på khmer. Backingen er en blanding av alt fra garasjerock til surfgitar, fra gyngende rytmer til glødende solospill på gitar eller Farfisa-orgel — dette italienskproduserte instrumentet som ble spilt med villskap av en rekke vestlige 60-talls grupper.

Kuriøse perler
På plata finner du også et par originale innslag fra den kambodsjanske gullalderen, kuriøse perler for den som er entusiastisk nok. Ei plate som denne er skapt ut fra en perfekt blanding av idealisme, nysgjerrighet og dyptpløyende arkeologi på Kambodsjas musikalske dødsmarker.

«Sleepwalking Through the Mekong»

Dengue Fever

6 1 6
Plateselskap:

Proper/Playground

Se alle anmeldelser