Har regjeringen glemt Hiroshima?

Det er ingen hemmelighet at USA presser for å få Norge til å være passiv.

FREDSPARKEN: I Hiroshima minnes japanerne de mange som ble drept den skjebnesvangre dagen i august 1945. I bakgrunnen skimtes kuppelen Genbaku Domu, den eneste gjenværende bygningen fra den gang. Foto: Fred Arthur Asdal
FREDSPARKEN: I Hiroshima minnes japanerne de mange som ble drept den skjebnesvangre dagen i august 1945. I bakgrunnen skimtes kuppelen Genbaku Domu, den eneste gjenværende bygningen fra den gang. Foto: Fred Arthur AsdalVis mer
Meninger

Når regjeringen sier nei til sentrale resolusjoner mot atomvåpen i FN, handler det ikke om mangel på mulighetsrom i Nato, men om mangel på politisk mot og vilje. Børge Brende burde la seg inspirere av Høyres internasjonale tenker C.J. Hambro som sa «Den politikk som er i pakt med framtida, må gå ut på å gjøre mulig i morgen det som er umulig i dag».

Det finnes 16000 atomvåpen fordelt på ni land, og tusenvis av atomvåpen står i høy beredskap klare til utskytning på minutters varsel. Jo lengre tid det går før den fastlåste nedrustningssituasjonen løses opp, jo større blir sannsynligheten for et nytt Hiroshima. Det er den realiteten som må bestemme de politiske veivalgene, ikke politiske og diplomatiske utfordringer.

Vi har full forståelse for at dette er en vanskelig sak for utenriksministeren. Det er ingen hemmelighet at USA presser for å få Norge til å være passiv. Norges Nato-medlemskap innebærer også en rekke forpliktelser. Brende ser imidlertid stengte dører når han burde se muligheter.

Dette handler om å vise lederskap og være tro mot humanitære verdier. Hva om Rosa Parks hadde tenkt «Ingen har gjort det før meg, jeg kan ikke være den første»? Verden går framover ved at noen våger å tråkke opp nye stier. Glem heller ikke at det skjer mye spennende innad i flere Nato-land. Parlamentet i Nederland har vedtatt at landet skal delta i eventuelle forhandlinger om et atomvåpenforbud. I Storbritannia er det en folkebevegelse mot at landet skal fornye sitt atomvåpenprogram.

Som Brende stadig påpeker, sier Natos strategiske konsept at så lenge atomvåpen eksisterer, vil Nato forbli en kjernefysisk allianse. Konseptet slår imidlertid også fast at alliansen bør arbeide for en atomvåpenfri verden. Et forbud mot atomvåpen vil nettopp skape bedre vilkår for kjernefysisk nedrustning, og det vil være i samsvar med en nødvendig modernisering av Nato. Dagens sikkerhetssituasjon, med trusler som IS, krever helt andre løsninger enn atomvåpen.

Resolusjonene som nylig ble vedtatt i FN viser med all tydelighet at flertallet av verdens stater ønsker å starte forhandlinger om et forbud mot atomvåpen som et middel til nedrustning. Tiden er inne for å sette i gang. Det er svært beklagelig at Norge nå kjemper imot denne prosessen, som kan legge grunnlaget for en tryggere verden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.