DEBATT

Debatt: Tromsø-vedtaket

Har rett til å nekte fiskeoppdrett

Kommunestyret i Tromsø har gjort et historisk vedtak i kampen for å gjøre oppdrett mest mulig forurensningsfri og minst mulig til skade for fiskeriene.

I ENDRING: Samfunnet endrer seg, lover og forskrifter endrer seg, og da må planene endres i tråd med morgendagens krav og et bredt kunnskapsgrunnlag, skriver innsenderne. Bildet er fra et oppdrettsanlegg på Senja. Foto: NTB Scanpix
I ENDRING: Samfunnet endrer seg, lover og forskrifter endrer seg, og da må planene endres i tråd med morgendagens krav og et bredt kunnskapsgrunnlag, skriver innsenderne. Bildet er fra et oppdrettsanlegg på Senja. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vedtaket i kommunestyret i Tromsø, om å kreve lukka anlegg, har juridisk hold, men er først og fremst politikk. Dette skal prege valgkampen i 2019.

Det er riktig at man for fire-fem år sida hevda at det ikke var anledning til å stille krav om at fiskeoppdrett skal skje i lukka anlegg. «Det finnes ikke kommersielt tilgjengelig teknologi», argumenterte man da.

Nå har Akvafuture drevet lusefritt i hele sju år. De har ikke brukt en dråpe lusemiddel. Samtidig har de utvikla tre lukka anlegg på andre områder. Det er også noe mer i drift og på gang av lukka teknologi, etter at norske myndigheter dessverre har trenert denne utviklinga i altfor lang tid. I lys av det siste er Tromsø-vedtaket virkelig gledelig. Det legger press på sentrale og regionale myndigheter.

Og påstandene om at vedtaket er ulovlig, har mange flere nyanser enn det faktum at Tromsø kommune har rett til å si nei til oppdrett i sin kystsone. Flere kommuner har enten gjort akkurat det, eller noen har stilt krav som nødvendiggjør lukka anlegg.

Juss er heller ikke forbeholdt en enslig og overvurdert bransje, som fortrenger andre næringer. Stadig flere innser at skjødesløs praksis og politikk rundt oppdrett er et gjennomgående lovbrudd hver dag, jamfør for eksempel Grunnlovens paragraf 112 og Naturmangfoldloven. Bransjen, og advokatene som svermer rundt den, tror tilsynelatende at det derimot er Akvakulturloven som er Norges grunnlov.

Ved rulleringa av kystsoneplanen i 2019 kan Tromsø fjerne oppdrett fra kystsonen. Så får oppdrettere som ønsker å drive med skikkelige lukka anlegg eventuelt søke om dispensasjon fra den nye kystsoneplanen. Dette kan kommunen stille seg positivt til. Om det ikke kommer i konflikt med formålet for området det søkes i, for eksempel fiskeri og ferdsel, vil Fylkesmannen trolig godta dispensasjonen. Når kystsoneplanen er vedtatt, vil Fylkeskommunen bare være høringsinstans.

Samfunnet endrer seg, lover og forskrifter endrer seg, og da må planene endres i tråd med morgendagens krav og et bredt kunnskapsgrunnlag. Det som er avsatt til oppdrett er ikke hugget i stein. Med viljen som Tromsø viser, så skal man nok få dette til. Også i flere kommuner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer