Har Robert Wilson skrevet årets påskekrim?

Her er krimanmeldelsene.

BOK: Det er sommer og varmt i Sevilla, men langt fra hett nok for alle: Noen smeller av ei bombe i en moské i kjelleren på en boligblokk, og Javier Falcón må gjennom noe som kort kan beskrives som en helvetesuke.

For tredje gang har Robert Wilson tatt turen til Sevilla og skapt en førsterangs spenningsroman om politimannen Javier Falcón. Handlingen dreier seg denne gang om terrorisme, og tidsspennet strekker seg fra mandag til søndag.

Bare begynnelsen

Men uka begynner som den bør for en drapsetterforsker - med et likfunn. Den døde er maltraktert til det ugjenkjennelige: Hendene er kappet av, ansiktet skåret vekk og liket er i tillegg oppblåst av varmen.

Men dette er som sagt bare begynnelsen: Tidlig tirsdag morgen smeller det i kjelleren på en boligblokk, med det resultat at bygget kollapser og en førskole ved siden av får store skader.

I kaoset av død og lemlestelse må Sevilla-politiet og diverse nasjonale sikkerhetsgrupper prøve å finne ut om eksplosjonen skyldtes ei bombe som var plassert i moskeen - eller om noen hadde et uhell under byggingen av ei bombe.

Terroranalyse

«De skjulte morderne» er rent konstruksjonsmessig uten tvil den enkleste av Robert Wilsons tre bøker om Javier Falcón. Det betyr ikke at den er noe bagatellmessig over den, tvert imot byr romanen på en svært klok analyse av terrorisme - sett både med spanske og arabiske øyne. For alle spor etter angrepet i Sevilla peker mot muslimske terrorister: I en bil like ved åstedet blir det funnet en finlandshette og en Koran full av mystiske notater, og en ukjent gruppe som kaller seg Los Mártires Islámicos para la Liberacíon de Andalucía - de kjemper for å tilbakeføre Andalucía til arabisk herredømme - signaliserer at de står bak.

TERRORKRIM: I Robert Wilsons tredje bok om politimannen Javier Falcón smeller det en bombe i Sevilla. Foto: TRULS BREKKE
TERRORKRIM: I Robert Wilsons tredje bok om politimannen Javier Falcón smeller det en bombe i Sevilla. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Samtidig skjer det saker og ting i et høyrevennlig parti ved navn Fuerza Andalucía, mens Falcóns ekskone Ines og hennes nye mann, den populære og mektige dommeren Esteban Calderón er inne i en ekteskapelig krise.

Sagt på en annen måte: Terror trenger ikke bare være bomber. Og Falcón selv er fortsatt ikke kommet over sin kjærlighet til Consuelo Jiménez, hun er derimot så nær et sammenbrudd at hun oppsøker en terapeut.

Viktige prologer

Det skjer med andre ord mye på helt forskjellige plan i «De skjulte morderne», men Robert Wilson holder tunga rett i munnen og styrer leseren kyndig gjennom et intrikat plott med overraskelse etter overraskelse. Og glem for all del ikke de to korte prologene før første kapittel - de er både kryptiske og virker uten sammenheng med resten av historien, men de er svært viktige for oppklaringen av saken. Kanskje er det tidlig å spå om årets påskekrim, men «De skjulte morderne» er absolutt en sterk kandidat til tittelen.Her er ukas bokanmeldelser

LES OGSÅ: