Har samlet det beste i «Toern»

Eller det verste? Møt «Zofies Verden»-skaperne i nettmøte.

||| Visse ting i livet er elsket av noen, og hatet av andre. Tegneserien Zofies verden, som går daglig i Dagbladet, kan trygt sies å falle innunder denne kategorier.

I de årene Grethe Nestor og Norunn B. Schjerven har hentet eldre serieruter inn i en mer vågal samtid, har både lovord og kritikk haglet. Noen skjønner kanskje ikke humoren, noen mener kanskje den er dårlig - og enkelte reagerer også på frekvensen av ord som 'pikk' og denslags.

Nå har Grethe og Norunn gitt ut sin andre samlebok, som passelig nok har fått tittelen «Toern». Her finner du en rekke striper som tidligere stått på trykk i Dagbladet - en øvelse som er relativt vanlig for stripeserier.

Det som imidlertid ikke er vanlig i samlebokforstand, er at serieskaperne har invitert en av uttalt skeptikere, bloggeren Sjalle, til å skrive forordet. Her brukes all plassen til å rakke ned på serien, og alle som har kjøpt boka.

Har samlet det beste i «Toern»

For å sitere fra bloggen: «Dette er dårligere en det aller dårligste. Slikt finner man ikke på dassen en gang. Det folk skribler på driterveggen er filosofi på et himmelhøyt etisk og humoristisk nivå i forhold til dette pinlige sølet.»

- Skeptiker er vel i hvert fall ikke å overdrive. Det er endel som hater Zofies verden intenst, og gjerne vil formidle det til så mange som mulig. Men vi tror Sjalle er den som har hatet oss mest og lengst. Han har brukt stor plass på Zofies verden på bloggen sin. Vi tenkte at det var mye morsommere å lese et forord som ikke var skrevet av en vi ser opp til som elsker oss. Dette er nok vanligere, men mye kjedeligere for leseren. Og det er jo ikke så mange som gidder å lese forord i utgangspunktet, sier serieskaperne i en epost til Dagbladet.no.

- En annen serie med et ekstremt elsk/hat-forhold kan sies å være Nemi, også skapt av en kvinne. Hva er det med kvinnelige serieskapere som klarer å skille befolkningen på denne måten?

- Vi tror ikke at det har så mye med at serieskaperne er kvinner å gjøre. At folk har forskjellige meninger. Elsk- og hatmeldinger som vi får, handler stort sett om Zofies verden, ikke oss. Og når noen er sinte på oss, er det som regel en annen grunn til det. Som grisete ord. Og at de ikke skjønner humoren.

STILLER PÅ NETTMØTE: Grethe Nestor (t.h.) og Norunn Blichfeldt Schjerven stiller på nettmøte på Dagbladet.no i anledning slippet av samleboka «Toern». Foto: Mette Møller
STILLER PÅ NETTMØTE: Grethe Nestor (t.h.) og Norunn Blichfeldt Schjerven stiller på nettmøte på Dagbladet.no i anledning slippet av samleboka «Toern». Foto: Mette Møller Vis mer

- Mange av de som nå elsker Zofies verden, er tidligere skeptikere. Er det en serie som kanskje må vokse på folk?

- Mange tar humoren med en gang og har vært forelsket siden. Men vi har også fått flere tilbakemeldinger på folk som ikke skjønte så mye i starten, men som gjerne ville. Og ikke ga seg. Og plutselig fikk en aha-opplevelse med en bestemt stripe og har vært fæn siden. Det er gøy.

- Og til de som fortsatt mener at dette er dårlig humor, hva har dere å si til dem?

- Det er helt greit. Les heller noe dere synes er gøy. Donald, for eksempel.

- Fortell litt om hvordan dere jobber - hvor finner dere orignalmaterialet, og hvordan foregår tanke- og samtaleprosessen fram til ferdig stripe?

- Det er et vanskelig spørsmål å svare på, fordi det er så forskjellig fra stripe til stripe. Vi blar mye i gamle tegneserier og skravler og fniser. Det hender vi får latterkrampe også. Sånn holder vi på til vi har ideer til en hel uke med striper.

- Hvor mye mer materiale er det å ta av - både fra gamle serier, og fra eget hode?

- Vi vet ikke, vi skal si fra når vi går tomme for en av delene. Men det er ingen fare ennå.

Nå stiller Grethe og Norunn på nettmøte her på Dagbladet.no, før de litt senere i kveld feirer lanseringen av boka på utestedet i Mono i Oslo - en fest som er åpne for alle.