Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Har selv brukt Diktkammeret aktivt

Poeten Endre Ruset overtar som diktlærer.

(Dagbladet.no): I slutten av februar måtte dessverre Pedro Carmona-Alvarez gi seg etter to produktive måneder som diktlærer på Diktkammeret.

Arbeidsmengden ble rett og slett for stor.

Nå er erstatteren endelig klar, og det er med stor glede vi kan informere om at det er poeten Endre Ruset som skal vikariere for sykemeldte Helge Torvund.

Diktkammeret-bruker

Ruset ble født i Molde i 1981. Han har gitt ut to diktsamlinger på Gyldendal, først «Ribbeinas vingespenn» allerede i 2001, deretter «Kims Lek» i 2005.


Skriving har han drevet med siden han var fjorten-femten år gammel, og det var nettopp gjennom
Diktkammeret han først publiserte diktene sine. Han tror det blir spesielt å vende tilbake, denne gangen i rollen som lærer.

- Min egen erfaring med Diktkammeret var rett og slett glede over å få tilbakemelding på tekstene jeg skrev, og jeg har lært mer enn et par ting av kammerets poeter og lesere. Det var jo ekstra stas de gangene Helge Torvund kommenterte tekstene. Han har lagt ned en formidabel innsats med leksjoner og hyppig tilbakemelding, derfor skal det også bli en utfordring for meg å gi respons til nettpoetene der ute, sier Ruset til Dagbladet.no om vervet som nå venter ham.

246 dikt fra en bakgate

NY DIKTLÆRER: Endre Ruset har gitt ut to diktsamlinger, studert skrivekunst og ellers brukt tid på å leve livet. Nå skal han også vikariere som diktlærer på Diktkammeret.
NY DIKTLÆRER: Endre Ruset har gitt ut to diktsamlinger, studert skrivekunst og ellers brukt tid på å leve livet. Nå skal han også vikariere som diktlærer på Diktkammeret. Vis mer

Endre Ruset har solid erfaring innenfor skrivefaget. Han har gått på skrivelinja til Buskerud Folkehøgskole, studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland, vært bidragsyter i Jung forlag og anmeldt bøker for Morgenbladet.


Han har gjort mye annet også:

- Ellers har jeg brukt tida til å reise og vandre hvileløst rundt, jeg har bodd og studert i Bergen, jobbet som resepsjonist på Dublins nest dårligste hotell, bodd i Sligo sammen med den nybakte forfatter Joakim Kjørsvik, delt leilighet med en gal japaner i Toscana mens jeg forsøkte meg på Dante, padlet fra Molde til Nordkapp med polkamusiker Bjørn Tomren, laget pastisjer etter Anna Akhmatova på den transibirske jernbane, drukket fernet branca i øsregn i Dresden, skrevet 246 dikt på et hotell i en bakgate fra Termini.

Fortsatt drømmer han om å gå jorda rundt, padle Svalbard på langs og krysse Grønland på ski.

Pennen er en spade

Moldenseren bor for tida i Oslo, som nabo til Munchmuseet, og der blir han nok værende en stund. I bokhylla har han i overtall diktsamlinger.

Den siste tida har Ruset lest Seamus Heaney, som i åpningsdiktet til hans første diktsamling, «Death of a naturalist», skriver:


"Between my finger and my thumb

The squat pen rests.I\'ll dig with it"

- Seamus Heaney bruker pennen som en spade, og diktet er et gravearbeid, man graver seg under språkets umiddelbare overflate for å se hva som finnes der, og der finnes det mye. Jeg håper på et godt og lærerrikt samarbeid med Diktkammerets poeter i månedene som kommer! sier Ruset til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media