Har selv trosset dødsfall, sykdom og abstinenser for å gå på scenen: - Justin Bieber-opplegget var pill råttent

Men mest av alt synes Dumdum Boys synd på popstjerna.

INGEN SYMPATI: - Jeg klarer ikke helt å synes synd på de som står der med mascaraen over hele ansiktet, sier Dumdum Boys-gitarist Kjartan Kristiansen om torsdagens Justin Bieber-opptrinn, der mange fans sto skuffet tilbake da artisten brått avbrøt konserten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INGEN SYMPATI: - Jeg klarer ikke helt å synes synd på de som står der med mascaraen over hele ansiktet, sier Dumdum Boys-gitarist Kjartan Kristiansen om torsdagens Justin Bieber-opptrinn, der mange fans sto skuffet tilbake da artisten brått avbrøt konserten. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Den oppførselen er helt atal. Men egentlig synes jeg synd på ham, sier rockeveteran og Dumdum Boys-gitarist Kjartan Kristiansen til Dagbladet.

Det er i den nye boka om bandet, «En vill en», at deres standhaftighet og ekstreme motvilje mot avlysninger understrekes.

Dumdum Boys har siden platedebuten i 1988 turnert Norge rundt flere ganger enn noen har oversikt over, og trosset både sjukdom, dødsfall i familie og rusproblemer for å levere varene.

Gikk av scenen I det lyset blir ikke den canadiske 21-åringens oppførsel i går noe mer sympatisk:

Etter bare såvidt å ha startet den eksklusive konserten på Chateau Neuf, klaget aristen på vannsøl på gulvet, og da overivrige fans nappet i t-skjorta han forsøkte å tørke opp med, ble Bieber så sint at han gikk av scenen og avlyste hele konserten.

At rundt 1000 av hans fans hadde klart å skaffe seg de sjeldne billettene og gledet seg enormt til å oppleve sin store helt på nært hold, var ingen hindring for Bieber, som ifølge sine egne oppdateringer i sosiale medier lider av bronkitt.

- Jeg klarer ikke helt å synes synd på de som står der med mascaraen over hele ansiktet, sier den 31 år eldre norske rockegitaristen, som har vært Dumdums sentrale tekstforfatter og komponist siden starten.

- Pill råttent - Men jeg synes synd på den guttungen som har havnet i en skjebne verre enn døden. Han er et medieskapt fenomen og har åpenbart blitt veldig bortskjemt. Når unger blir veldig bortskjemt pleier det å være grunn til å skylde på foreldrene. I tilfellet Bieber er det ikke så lett å peke finger, men media har helt klart en rolle, mener Kristiansen.

Han langer også ut mot hele ideen om å fly inn en av verdens største stjerner for å holde en lukket konsert for bransjefolk og konkurransevinnere i en forholdsvis liten sal.

- Å gjøre en slik corporate, sponsa konsert for de få er veldig spekulativt. Hele arrangementet er pill råttent, sier Kristiansen.

Dagbladet har vært i kontakt med Gjermund Moastuen i Universal Music, som sto bak torsdagens Bieber-arrangement.

Moastuen skriver i en mail til Dagbladet at Kristiansen gjerne må mene dette, men at «det de gjør her er helt normal promotion slik som musikkbransjen har gjort i alle år».

- At Kristiansen mener noe annet har vi full respekt for, men her er vi altså uenige, avslutter Moastuen.

Svingstang Det var ikke bare i gamle dager at Dumdum blødde for skjorta. Så seint som i sommer gjennomførte de en konsert på Tons of Rock-festivalen i Halden selv om vokalist Prepple var sjuk.

Han hadde vært i Mexico og tilbrakt en ferie med hodet i spybøtta.

- Det var en bleik og tynn Prepple som møtte oss, forteller Kristiansen, som selv i mange år trosset sine mye omtalte narkotikaproblemer for å holde bandet gående.

- Da vi kjørte hjem, lempa vi Prepple av hjemme hos seg selv. Da kona hans så ham, ringte hun umiddelbart til lege, og kort tid etter var ambulansen der og henta'n,

Har ikke gitt seg enda En ting slår Justin Bieber imidlertid Dumdum Boys på: Produktivitet på platefronten de siste åra.

For mens 21-åringen slipper nytt album i november, og allerede har kommet med to nye singler som har blitt godt motatt, slapp trønderne sitt siste album, «Ti liv», samme kvelden som Bieber sang for titusener av hysteriske fans på Opera-taket i Oslo.

Kristiansen går likevel langt i å antyde at «Ti liv» ikke skal bli stående som slutten på platekarrieren.

- Vi øver fortsatt. Ikke så ofte, men intenst og lenge når vi først gjør det. Og vi har starta på et prosjekt vi kommer til å avslutte. Siden vi har både arbeidsmoral og disiplin, smiler Kristiansen skjevt.

Truer med å storme ut i sakristiet Dumdum Boys-gitaristen er ikke den eneste som har fått med seg Bieber-opptrinnet torsdag.

Visekonge Bjørn Eidsvåg spiller i Kristiansand i kveld, og postet fredag følgende melding på Twitter:

Ved den minste antydning til hysteri eller vannsøling på min konsert i Søm kirke i Kristiansand i kveld, stormer jeg rett ut i sakrestiet.— Bjørn Eidsvåg (@eidsvag) October 30, 2015