Har selv vært innlagt, mener samfunnet trenger flere fristeder for psykisk syke

Karin Fossum om psykisk sykdom og samfunnets syn på dem som ikke passer inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror alle kreative sinn er litt bipolare. Ingen er helt normale. Stemmer i hodet? Ja gjett, alle forfattere har stemmer i hodet, sier forfatter Karin Fossum i ukas utgave av Bokpod.

I intervjuet forteller Fossum åpent at hun selv har vært innlagt ved institusjoner. Oppholdene ga direkte inspirasjonen til boka «De gales hus» fra 1999, ei bok som også er filmatisert.

- Den er delvis selvbiografisk. Jeg har flere opphold, men har slått dem sammen til et år i boka. Boka er en kjærlighetserklæring til disse institusjonen som vi nå bygger ned, sier hun.

Må normalisere institusjonene
Fossum ønsker ikke å utdype hvorfor hun ble lagt inn, men forteller Dagbladet at hun har et brennende engasjement for at samfunnet beholder fristeder for dem som trenger sjelero.

- Nå er det blitt slik at enhver skal klare seg selv, til og med dem som er svært hjelpetrengende. Alle skal integreres i samfunnet, til enhver pris. Men vi glemmer at en god del ikke får den livskvaliteten de kunne ha fått sammen med likesinnede, sier hun og innrømmer at hun hadde det godt da hun kom på innsida av en lukket avdeling. 

- Ja, det ga meg asyl, det er et tilfluktssted, men man oppdager at det også blir stilt krav til deg. Du må opp til måltider, du kan ikke bare ligge i senga, sier hun åpenhjertig.

Fossum forteller at hun har jobbet på institusjoner og vært på begge sider av den låste døra. Hun håper at samfunnet slutter å kreve at folk skal være såkalt «normale».

- Jeg er har det bra og er velfungerende. Men man kan ikke vite om man skal være frisk de 30 neste åra, sier 60-åringen.

Viktig med hemmeligheter «Bokpod» ble lansert i mai og er et ukentlig, timelangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på iTunes eller spille av på Dagbladet.no. Intervjuet er gjennomført av tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal.

Selv om Fossum deler personlige erfaringer med Opedal i intervjuet, forteller hun Dagbladet at det ikke er lett å dele, og hun mener unge bør være varsomme med å røpe sine innerste hemmeligheter.

- Denne generasjonen skal dele alt på bloggen sin, alt fra spiseforstyrrelser til psykiske problemer. Men vi bør ta vare på hemmelighetene våre. Det er dem som skiller oss fra dyrene. De er vårt fristed, det er der vi kan søke oss vekk fra alt annet, sier hun.

- Jeg er veldig bekymret for de unge. De får flere og flere psykiske problemer, mens det er en trend i vesten at man hele tida må strekke seg så grusomt, og det må vi røske opp i.

Fossum sier hun deler fordi hun vil vise erfaringer hun har gjort gjennom et langt liv. Hun er spesielt opptatt av å nyansere bildet vi har på kriminelle. Hun ser også  paralleller mellom nedbyggingen av institusjoner for dem med psykiske problemer og unge med kriminell livsførsel.

- Mange kriminelle får en diagnose som asosiale, har rusproblemer eller en vanskelig oppvekst. Men som forfatter er jeg også opptatt av å vise mordere som ikke har veldig synlige problemer.

Vil vise det gode i folk Forfatteren er aller mest kjent for sine krimromaner med politibetjent Konrad Sejer som hovedperson. Men i motsetning til tradisjonell krim, er det morderens situasjon, ikke selve plottet, som interesserer Karin Fossum mest. Hun ble spesielt opptatt av drapsmennenes motiver etter at en hun kjente begikk et drap. 

- Det var en person som jeg kjenner som et godt menneske, sier hun i bokpoden, mens hun til Dagbladet sier: 

- Det å gjøre noe gale valg betyr ikke at resten av mennesket er fordømt. Hele livet før og etter må respekteres, det er bare den ene handlingen som må fordømmes, sier hun.

Bokpod

• BokPod er sponset av Cappelen Damm, og støttet av Fritt Ord. 

• Produsent: Monkberry AS

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer