MILJØVENNLIG:  Brit Bildøen feirer tjue år som forfatter med sin nye bok om miljøverneren Jon Utskott, som sykler Norge på tvers hvert år. Selv er hun en ivrig syklist i Oslos gater.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MILJØVENNLIG: Brit Bildøen feirer tjue år som forfatter med sin nye bok om miljøverneren Jon Utskott, som sykler Norge på tvers hvert år. Selv er hun en ivrig syklist i Oslos gater. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Har skrevet det norske svaret på «Don Quijote»

Brit Bildøen har brukt den spanske klassikeren som inspirasjon til sin nye bok om miljøverneren Jon Utskott.

(Dagbladet): I år er det tjue år siden forfatter Brit Bildøen ga ut sin første bok. Det feirer hun med romanen «Adam Hiorths veg», som handler om miljøverneren Jon Utskott.

- Han er en ridder for den gode sak - en miljøverner av den gamle sorten. Om sommeren sykler han fra Oslo til Vestlandet for å spre sitt budskap. Jeg ser på ham som en blanding av mange kjente idealister, fra Ole Koppreitan til Kurt Oddekalv, sier Bildøen til Dagbladet.

- Norske «Don Quijote» Hun sitter i en kafehage på Grünerløkka i Oslo, sykkelen står parkert rett bak henne. I god Jon Utskott-stil tok hun det miljøvennlig alternativet til intervjuet.

For fem år siden begynte hun å skrive på boka, og hadde lenge tenkt på en grønn tematikk. Hun fant ikke helt formen, før hun kom på at hun kunne hekte seg på den spanske klassikeren «Don Quijote» fra tidlig 1600-tall.

- Jeg har laget det norske svaret «Don Quijote». Jon Utskott og Adam Hjorth er de moderne versonene av Don Quijote og Sancho Panza. Det er litt spesielt å forholde seg til en klassiker på denne måten, men «Don Quijote» er en skattekiste som jeg får mye gratis fra, sier Bildøen og smiler.

- Du syns ikke det er skummelt å legge seg så tett opp til en verdenskjent bok, da?

- Nei, det syns jeg bare er en trygghet å kunne lene seg til ei slik bok, sier Bildøen.

Brainstorm rundt bordet Selv har hun lest klassikeren flere ganger, og opplevde den som tung å komme seg gjennom første gang. Etter hvert har den vokst på henne, og nå hun syns språket er «helt strålende».

Navnet Jon Utskott i sin egen versjon, kom etter en brainstorm rundt middagsbordet med venner, da hun lette etter et navn som likna på Don Quijote på norsk. Adam Hiorth tok hun etter veien hun bor i. Til tross for at Bildøen er glad i å sykle, har hun ikke sykla fra Oslo til Vestlandet selv, men har følt seg fysisk sliten etter å ha skrevet om den omfattende sykkelturen.

- Jeg føler meg fri når jeg sykler, og mener at myndighetene godt kunne legge bedre til rette for den sykkelbølgen vi opplever nå, sier Bildøen.

Boka er trykket på miljøvennlig papir, og forfatteren er glad for å ha gitt ut tretten bøker på tjue år. Bildøen er godt fornøyd med forfatterlivet fram til nå.

- Det er veldig fint å kunne feire med en bokutgivelse. Denne boka er nok mer høystemt enn mine tidligere bøker, og jeg har hatt det veldig morsomt når jeg har skrevet den, sier Bildøen og fortsetter:

- Mange mener de skriver de beste romanene når de er mellom 50 og 60 år, så da håper jeg at jeg har de beste åra igjen.

• Les anmeldelsen av Adan Hiorths veg her