Har skrevet ny roman om USA og Assange-kloning

Gert Nygårdshaug er lei bøker som handler om forfatterens egen navle.

 Tenker mye:  Ofte tenker Gert Nygårdshaug ut ideer til bøker han vil skrive hjemme i hagen i Lier. Katten Severus (oppkalt etter trollmannen i Harry Potter) får her litt velfortjent kos.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Tenker mye: Ofte tenker Gert Nygårdshaug ut ideer til bøker han vil skrive hjemme i hagen i Lier. Katten Severus (oppkalt etter trollmannen i Harry Potter) får her litt velfortjent kos. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Se vår oversikt over høstens mest spennende bøker.

LIER (Dagbladet): - Jeg får aldri tid til å skrive om alt jeg skulle ønske, så her må det prioriteres. Nå har jeg altså valgt å skrive boka «Nøkkelmakeren», sier Gert Nygårdshaug (67) til Dagbladet.

«Nøkkelmakeren» har samme setting og de samme personene som i «Klokkemakeren» fra 2009, men en dag kommer en mystisk nøkkelmaker til byen. Det er en roman om tid, hvor spørsmålene rundt begrepet tid ikke blir stilt av filosofer, men av vanlige mennesker.

Julian Assange
I begge romanene bruker Nygårdshaug fabelen som et litterært grep for å uttrykke noe om samfunnet, slik som nobelprisvinner Jose Saramago, som er en av forfatterens forbilder.

- Tid, bevissthet og væren er noe som har vært tema i mange av romanene mine, også i denne. Her dukker altså en nøkkelmaker opp, og denne karen har en fiende, «Vår Mektige Allierte», som det ikke er så vanskelig å forstå hvem er. Tida går også i krøll, noe som har innvirkning på det som utspiller seg, sier Nygårdshaug.

- Kanskje er «Nøkkelmakeren» en kloning av internettaktivisten og hackeren Julian Assange som sitter i asyl i Equadors ambassade i London? Og da blir nok «Vår Mektige Allierte» i overkant interessert, forteller Nygårdshaug.


- Greit å være utenfor mainstream
Forfatteren har skrevet alt fra dikt til krim, og ble for alvor kjent for romanen «Mengele Zoo», hvor sommerfuglfangeren Mino prøver å bekjempe ødeleggelsene av regnskogene i Sør-Amerika.

 Outsideren: Gert Nygårdshaug er klar over at meningene hans ikke er like populære hos alle, kanskje aller mest hans anstrengte forhold til USA. Selv bryr han seg ingenting om det gjør ham til en outsider. - Det er helt greit det, sier Nygårdshaug.
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Outsideren: Gert Nygårdshaug er klar over at meningene hans ikke er like populære hos alle, kanskje aller mest hans anstrengte forhold til USA. Selv bryr han seg ingenting om det gjør ham til en outsider. - Det er helt greit det, sier Nygårdshaug. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Nygårdshaug legger ikke skjul på sitt politiske engasjement og skepsis til stormakten USA, og sier han morer seg over at meningene hans kan skape en viss irritasjon.

- Det er helt greit å være utenfor mainstream. For meg er litteraturen mer enn fikling med ord, kanskje en mulighet til å kunne påvirke opinionen til en viss grad. Litt ille at samtidslitteraturen her i landet for det meste dreier seg om egen navle, når vår klode lider, sier Nygårdshaug.
 

Hyller krimkollega
Den kjente forfatteren med over 30 bokutgivelser bak seg, sier han har hatt en bok med seg overalt så lenge han kan huske. Og han må lese minst en time på sengen, alt fra vitenskapelige rapporter til Dostojevski og Donald Duck.

- Akkurat nå leser jeg en av Norges beste krimforfattere, Jørgen Brekke, som etter min mening har fått alt for lite oppmerksomhet. Jeg synes det er trist at det i dag, hvor verden virkelig er i ferd med å tippe over, ikke er flere skarpe stemmer som kan fokusere på alvorlige samfunns- og politiske problemer, sier Nygårdshaug og fortsetter:

- Og de få som finnes, de får fanken ikke den oppmerksomheten de fortjener!

Byttet forlag
Nygårdshaug har byttet forlag, og gir nå ut sine bøker på Jurizen Forlag.

- Det har vært en strålende overgang til Juritzen  fra Cappelen Damm. Jeg skjønner at jeg burde gjort dette for lenge siden. Det skjer mer med mitt forfatterskap nå, enn det har gjort på 20 år i Cappelen Damm, sier Nygårdshaug.

Elisabeth Steen, forlagsdirektør i Cappelen Damm, har følgende kommentar til det.

- Vi er glade for at Gert Nygårdshaug har funnet et forlag han er fornøyd med, og ønsker ham lykke til videre, sier Steen.

 Hekta på sommerfugler:  Da Gert Nygårdshaug skrev den kritikerroste «Mengele Zoo», ville han lære seg kunsten å fange sommerfugler slik som hovedpersonen i boka. Det resulterte i en av Norges største sommerfuglsamlinger og fortsatt er han hekta på de vakre skapningene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Hekta på sommerfugler: Da Gert Nygårdshaug skrev den kritikerroste «Mengele Zoo», ville han lære seg kunsten å fange sommerfugler slik som hovedpersonen i boka. Det resulterte i en av Norges største sommerfuglsamlinger og fortsatt er han hekta på de vakre skapningene. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer