Har skrevet seksbinds roman om eget liv

Selv har Karl Ove Knausgård mislikt prosjektet fra første stund.

RADIKALT: Karl Ove Knausgård kaller seksbindsromanen «Min kamp» et radikalt prosjekt. Fremdeles gjenstår litt arbeid på slutten av romanen. —Det er veldig spennende å skrive på romanen samtidig som den gis ut, sier han. Foto: Steinar Buholm
RADIKALT: Karl Ove Knausgård kaller seksbindsromanen «Min kamp» et radikalt prosjekt. Fremdeles gjenstår litt arbeid på slutten av romanen. —Det er veldig spennende å skrive på romanen samtidig som den gis ut, sier han. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):
— «Min kamp» er et ganske radikalt prosjekt, sier Karl Ove Knausgård til Dagbladet.


21. september kommer første del av kritikerfavorittens seksbindsroman i butikkene. I løpet av høsten kommer to til, mens enda tre gis ut våren 2010 — alle på rundt 450 sider.

— Prosjektet med «Min kamp» er å komme så nær min egen opplevelse av virkeligheten som det er mulig å komme. For å skape et så stort nærvær av verden som mulig bruker jeg meg selv og min egen historie, sier Knausgård.

Siden andre bok i det kritikerroste dobbeltverket om Henrik Vankel kom ut i 2004 har det vært knyttet stor spenning til Knausgårds oppfølger.

Men selv om «Min kamp» ikke handler om Vankel, er forfatteren klar på at romanen henger sammen med de foregående «Ute av verden» (1998) og «En tid for alt» (2004).

— Men det er ikke blitt noen tradisjonell trilogi, sier han.

Dypt personlig
«Min kamp» konsentrerer seg om Knausgårds eget liv, med episoder som farens død og hans egen debut som forfatter.

Forlaget Oktober beskriver romanen som dypt personlig.

— Jeg er ikke interessert i mitt eget liv som litteratur. Tanken er at jo nærmere inn på det personlige jeg kommer, jo større er sjansen for at folk kjenner seg igjen i det jeg skriver, sier Knausgård.

— Jeg skriver om ting som jeg aldri har fortalt til et levende menneske. Sånne hemmeligheter har alle. Men gjennom litteraturen får de en slags objektivitet over seg, sier han.

- Gir det en distanse som gjør det enklere å være så utleverende?

— Ja, absolutt.


Mislikte prosjektet
— Har du noen gang tenkt at det er galskap å begynne på et sånt prosjekt?

- Galskap er det ikke. Men jeg har mislikt det selv fra første stund. Jeg angret da jeg begynte, og det var vanskelig å finne formen.

Derfor måtte jeg skrive ti sider hver dag. Jeg har aldri tenkt at dette er bra, sier Knausgård.

— Tenker du det nå?

— Nei.

Han har brukt halvannet år på romanen, og siden i vinter har han slavisk skrevet ti sider om dagen. Hadde han sju sider ferdig 20 minutter før barna skulle hentes i barnehagen, måtte de tre siste fullføres på rekordtid.

— Derfor er det ingen metaforbruk eller velformulerte setninger i romanen. Jeg ville vekk fra litteraturen og nærmere virkeligheten. Jeg prøver å få litteraturen min helt ned til det dumme og trivielle. Dette er ingen statement for meg som forfatter, men det gjelder for denne romanen, sier Knausgård.

— Hva betyr tittelen?

— «Min kamp» bringer tankene til stormannsgalskap og store kamper. Dette er motsatt, det handler om det trivielle og det uheroiske. Det ligger en ironi i den. Sånn sett er tittelen nesten perfekt.

Viktig med frihet
I 1998 ble Knausgård den første debutanten til å motta den prestisjetunge Kritikerprisen. For oppfølgeren, som har et opplag på 25 000 pluss bokklubbsalg, ble han nominert til både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris. Begge bøkene er solgt til flere land.

Likevel føler han ikke noe press før han begir seg ut på et seksbinds eventyr.

— Jeg følte press før roman nummer to, men ikke nå. Jeg er spent på hvordan den blir mottatt, men ikke redd. Det har vært veldig viktig for meg å gi faen. Jeg ville vært ufri hvis jeg tenkte på mottakelse. For meg er det veldig viktig å være fri, sier Knausgård.


Karl Ove Knausgård

• Norsk forfatter, født 1968.
• Debuterte i 1998 med «Ute av verden», og ble som første debutant tildelt Kritikerprisen.
• Oppfølgeren «En tid for alt» ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris og Kritikerprisen, og vant P2-lytternes romanpris. Romanen ble også kåret til en av de 25 beste bøkene de siste 25 år i Dagbladet.
• Er oppvokst på Sørlandet, men bor for tida i Malmö i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer