Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har solgt 4,6 mill. bøker

Avdøde Stieg Larsson er en av tidenes svenske bestselgere.

(Dagbladet.no): Stieg Larsson har solgt 4,6 millioner eksemplarer av de tre bøkene i Millenniumtrilogien, for til sammen 600 millioner svenske kroner, skriver Dagens Industri.

Halvparten er solgt utenfor Sverige.


- Rettighetene er solgt til 30 land. Nå står Kina og Russland for tur, sier Magdalena Hedlund i Norstedts forlag.

Historien er kjent for de fleste. Parallelt med virket som redaktør i det antifascistiske bladet Expo, skrev Stieg Larsson tre manuskripter innen krimsjangeren.


Før Nordstedts rakk å gi ut den første boka, «Menn som hater kvinner», døde Larsson av et hjerteinfarkt i november 2004.

Millenniumtrilogien består av «Menn som hater kvinner» som kom ut i Sverige i 2005, «Jenta som lekte med ilden» fra 2006, og «Luftslottet som sprengtes» som ble lansert i juni i fjor.


- Fram til årsskiftet har de solgt i sammenlagt 2 365 000 eksemplarer, bare i Sverige. Det er uvirkelig og slår alle andre forfattere, i det minste på så kort tid, sier Göran Wiberg, salgssjef hos Norstedts.

Ifølge Dagens Industri stiger stadig de internasjonale salgstallene, som nå ligger rundt 2,2 millioner bøker, selv om de ikke har fått riktig fart på seg ennå.

BESTSELGER: Posthumt har Stieg Larsson blitt en av tidenes mestselgende forfattere i Sverige. Tallene for utlandet stiger for hver dag, nå som bøkene lanseres i stadig flere land. Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO
BESTSELGER: Posthumt har Stieg Larsson blitt en av tidenes mestselgende forfattere i Sverige. Tallene for utlandet stiger for hver dag, nå som bøkene lanseres i stadig flere land. Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO Vis mer

Her i Norge, et av bare tre land der alle tre bøkene har kommet ut, hadde det blitt solgt rundt 660 000 Stieg Larson-bøker i november i fjor. Dessuten selger trilogien godt også utenfor Norden, nærmere bestemt i Frankrike og i Tyskland.


- I Frankrike har Millenniumtrilogien fått kultstatus. Bøkene har hittil solgt i 600 000 og det selges 6000 nye hver dag. Interessen er stor, og vi får hele tiden forespørsler fra franske journalister. Alle er interesserte i historien rundt Stieg Larsson og bøkene, forteller Magdalena Hedlund.

Dagens Industri anslår at fortjenesten hittil ligger på 600 000 svenske kroner. I tillegg kommer inntektene fra salget av filmrettighetene.

Samtidig med at bøkene slår rekorder, pågår en bitter strid om rettighetene og inntektene. Stieg Larssons samboer gjennom 32 år, Eva Gabrielsson, kjemper mot Larssons formelle arvinger, broren Joakim og faren Erland, om hvordan arven skal ivaretas.

SAMBOER: Eva Gabrielsson var samboer med Stieg Larsson i 32 år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media