Har solgt en million plater

LØRENSKOG (Dagbladet): Rolf Løvland har solgt over en million plater med Secret Garden. - Men det er ikke salgstallene som gir meg inspirasjon, sier Løvland til Dagbladet.

Til nå er gruppa lansert i nærmere 70 land og har turnert på alle kontinenter.

I morgen kveld holder de konsert i Lillestrøm Kirke, deretter besøkes Drammen og Oslo, men så bærer det tilbake til Kina for Løvland & co.

Der skal Secret Garden blant annet delta på åpningen av Shanghai International Music Festival, med 80000 mennesker til stede på stadion - og anslagsvis 300 millioner foran TV-apparatene.

Men akkurat nå er altså den suksessrike Rolf Løvland hjemme en tur. Og det trengs.

- Det er helt avgjørende for meg å komme hjem. Jeg kan ikke være borte mer enn to- tre uker av gangen. Da blir jeg likegyldig. Jeg må hente overskuddet hjemme, sier Løvland, og klemmer rundt kaffekoppen på kjøkkenbordet.

Bare undulaten Oscar «forstyrrer». Han er ekstra livlig av seg nå fordi han må svare plingelydene fra mikrobølgeovnen, men det ødelegger ikke konsentrasjonen, verken for Løvland eller katten Mira som ligger urørlig på spisebordet i stua. Katten Fomledutten er ute. Det samme er kona Kikki og de to barna som fortsatt bor hjemme.

Spiller golf

- Jeg trenger en dose ensomhet når jeg kommer hjem - i tillegg til å møte familien, venner og kamerater. Og så prøver jeg å gjøre andre ting enn musikk. Jeg har forresten begynt å leke.

- ?

- Jeg har begynt med golf. Har vært på kurs, har green card og gode greier.

- Blitt snobbete, Løvland?

- Nei, nei, det er jeg ikke, altså! Jeg kjenner historien til golfsporten og forstår at den blir oppfattet som snobbete, men jeg er medlem av Gvarv golfklubb. Skjønner? Ikke særlig snobbete, det. Golf er bare så fascinerende - og befriende. Jeg tenker ikke på noe annet enn å få den lille dumme ballen ned i det enda dummere hullet.

Låner trygghet

Løvland tror ikke suksessen med Secret Garden har gjort så mye med livet hans - bortsett fra at livssituasjonen er mer styrt og organisert.

- Jeg passer overhodet ikke innenfor et skjema. Det kan lærerne mine opp gjennom åra bekrefte, men nå er jeg pent nødt til å rette meg etter et system.

Overgangen fra å være en lett tilbaketrukket «bakmann» og til å bli artist har vært stor for ham.

- Det har vært en skikkelig steg-for-steg-prosess for meg å bli artist. Jeg har greid det ved å låne trygghet fra andre, for eksempel fra Fionnuala, som elsker å stå foran et publikum. Hvis jeg blir nervøs, minner jeg meg selv på at dette er noe jeg har jobbet i årevis med. Noe jeg virkelig mener - og som gir tilhørerne mye, sier Løvland, som samtidig er den trygge i Secret Garden.

Det er nesten blitt et fast rituale at Fionnuala Sherry fem minutter før en konsert tror hun ikke kan spille fiolin.

- Da setter jeg meg - og roer ned. Så går vi på scenen, etter en halv låt er all usikkerhet borte - og Fionnuala spiller fiolin slik ingen gjør etter henne.

Suksessen har ikke gått til hodet på Løvland. Han synes selvsagt det er gøy å slå an kommersielt, men mener de gode salgstallene er en større suksess for plateselskapet.

- Ikke misjonær

- Det er ikke salgstallene som gir meg inspirasjon. For meg er musikken noe dypt, sterkt og åndelig, sier Løvland.

Nettopp derfor har han også valgt kirker som lokale for sine konserter. Det er i kirkerommet han synes Secret Gardens musikk får den rette rammen. Det er er her han føler musikken «synliggjøres».

- Dessuten er det i kirker jeg har hatt mine største musikalske opplevelser. Det er fra de enkle salmene, religiøse folketonene, orgelmusikken og oratoriene jeg har hentet inspirasjonen til min musikk.

- Hva kaller du musikken din, egentlig? New age?

- Hva er new age? Jeg har ikke noe forhold til det. Men i min uvitenhet syntes jeg det hørtes ut som en god idé da noen foreslo at vi skulle markedsføre Secret Garden under new age-begrepet i USA. Det spiller ingen rolle for meg hva det kalles, men det blir litt rart når enkelte oppfatter oss som misjonærer for en bevegelse. For det er vi ikke.

Løvland tar et trekk av ferdigrøyken og fortsetter:

Ingen økonom

- Det viktigste for meg er at musikken min betyr noe for folk. Jeg er mer glad for reaksjonene enn at jeg har solgt over en million plater.

- Hvor mye har det blitt på kontoen etter suksessen?

- Jo, jeg tjener bra med penger, men jeg vet ikke hvor mye. Ser at 15 millioner har vært nevnt, men det er bare tull.

- Halvparten, da?

- Ikke det heller. Jeg har ikke peiling på hvor mye jeg tjener. Det er sant, sier han, og skyter inn at han ikke bryr seg om skriveriene om hans inntekter.

- Det er verken morsomt eller plagsomt for meg. Det er fordi jeg tror at jeg ikke blir oppfattet som en person som er overopptatt av penger. Jeg har overhodet ikke økonomisk talent. Jeg er ganske lykkelig uvitende om alt som har med det å gjøre. Penger kommer inn på kontoen, og jeg har den økonomiske handlefriheten jeg trenger, sier han.

- Jeg vet definitivt mer om golf enn økonomi...