Har solgt for 115 mill.

Plateselskapet Sony BMG har tjent grovt på Idol, men salgskurven for vinnerne har gått kraftig nedover. Nå går plateselskapet tidlig inn for å sikre suksessen.

Førstepremien i Idol er en platekontrakt med Sony BMG, og på tre år har Idol blitt en salgsmessig knallsuksess for plateselskapet. De har gitt ut albumene til alle de store Idol-artistene, som til sammen har solgt 675 000 album, og 345 500 singler. Med en snittpris på 150 kroner per album og 40 kroner per singel, har Sony BMG omsatt Idol-musikk for svimlende 115 070 000 kroner.

Dyre Idol-plater

Norskansvarlig Cecilie Torp-Holte i Sony BMG vil ikke gå ut med hvor stor del av dette som tilfaller plateselskapet, men utelukker ikke at Dagbladets regnestykke over totalomsetningen stemmer.

-  Jeg har ikke regnet på det sånn, men det kan godt stemme, sier Torp-Holte.

Idol er dermed svært god butikk for Sony BMG, men vinnerne av konkurransen leverer ikke like gode salgstall som før. Kurt Nilsen vant den første runden i 2003, og solgte hele 180 000 av sitt debutalbum. I tillegg solgte han 87 000 av oppfølgeralbumet. Dermed har den første Idol-vinneren vært en pengemaskin for Sony BMG.

Må selge mer

Da vinneren i 2004, Kjartan Salvesen, solgte 35 000, ble det av mange betegnet som en flopp. Til sammenlikning solgte vinneren i fjor, Jorun Stiansens, bare 25 000 av sitt album. Det er ikke et dårlig salgstall for en vanlig norsk plate, men Idol-albumene er avhengig av solide salgstall for at regnestykket skal gå opp for plateselskapet.

-  For å tjene penger, må en Idol-plate selge mer enn en vanlig utgivelse. Det er flere folk i sving, og det investeres mer tid i dette enn i de fleste andre prosjekter, sier Torp-Holte.

 180 000:  Kurt Nilsen var først ut i Idol-sirkuset. Han solgte 180 000 eksemplarer av plata «I» som kom ut i 2003. Året før solgte Kjartan Salvesen 35 000 eksemplarer av sitt selvtitulerte album. I Idol-sammenheng definert som en flopp. Salgssuksessen uteble for fjorårets Idol-vinner, Jorunn Stiansen. «Unstable» har hittil solgt 25 000 eksemplarer. Foto: Kristin Svorte, Anders Grønneberg og Ole Ch. Thommassen
180 000: Kurt Nilsen var først ut i Idol-sirkuset. Han solgte 180 000 eksemplarer av plata «I» som kom ut i 2003. Året før solgte Kjartan Salvesen 35 000 eksemplarer av sitt selvtitulerte album. I Idol-sammenheng definert som en flopp. Salgssuksessen uteble for fjorårets Idol-vinner, Jorunn Stiansen. «Unstable» har hittil solgt 25 000 eksemplarer. Foto: Kristin Svorte, Anders Grønneberg og Ole Ch. Thommassen Vis mer

-  Er dere avhengige av å snu den negative salgstrenden for Idol-vinnerne?

-  Det er klart det er en trend vi ønsker å snu, men vi kan jo heller ikke vite om det er en trend. Det får vi se, svarer Torp-Holte

Samtidig som vinnerne selger stadig dårligere, har Alejandro Fuentes, som i fjor ble nummer tre, solgt bra. Det samme gjorde samleskiva «Idol 2005».

-  Fører den massive dekningen av programmet til at fokuset på vinneren minker til fordel for de andre finalistene?

-  At alle finalistene får såpass mye oppmerksomhet, kan være en viktig faktor, medgir Torp-Holte.

Styrende hånd

Etter at selskapene Sony og BMG ble slått sammen, er det også flere involvert i Idol fra plateselskapets side. De er også til stede på alle finalene, og sto også på sidelinja under innspillingen av dagens program i Sandvika utenfor Oslo.

-  Premien er jo en platekontrakt, og det er lurt å være til stede for å se hva som skjer - spesielt siden vi ikke har noen i juryen, slik vi hadde den første runden (Lena Midtveit, sjef i daværende BMG var juryleder i 2003, red.anm), sier hun.

Dermed har selskapet ingen direkte innvirkning på hvem som går videre, men holder en styrende hånd på det de kan for å sikre at Idol-vinnerne møter et så velsmurt maskineri som mulig.

-  Så fort auditionene er i gang, begynner vi å legge planene våre. Vi tilrettelegger så mye som mulig før vi vet hvem som vinner. Vi booker blant annet studiotid, og finner låter, sier Torp-Holte.

-  Hvor viktig er Idol for dere?

-  Det er en viktig del av det vi holder på med. Idol har gitt mange fine artister, sier Torp-Holte.