NY HOVEDROLLE: Trond Nilssen (24) regnes som et stort skuespillertalent. Foto: Nordisk film
NY HOVEDROLLE: Trond Nilssen (24) regnes som et stort skuespillertalent. Foto: Nordisk filmVis mer

Har sonet et år for vold - nå spiller han pyroman i ny film

Trond Nilssen (24).

(Dagbladet): Nordisk film melder i dag at Trond Nilssen (24) har fått hovedrollen i Erik Skjoldbjærgs neste film «Pyromanen». Filmen går i opptak i dag og er basert på virkelige hendelser i Finsland utenfor Kristiansand i 1978.

Nilssen spiller sønnen til den lokale brannmannen, som vokser opp med brannbil i garasjen og brannklokke på tunet, men som har et mørke over seg når han kommer hjem til bygda etter å ha avtjent militærtjeneste. Deretter starter det en rekke branner på stedet.

- Trond er ikke helt ny som skuespiller, og har sin unge alder til tross allerede vunnet en Amanda. Trond har talentet og kamera liker ham. Dessuten vet han noe om å leve på kanten og late som alt er normalt. Også derfor kler han rollen svært godt, sier Skjoldbjærg ifølge pressemeldinga.

Henrik Rafaelsen og Agnes Kittelsen har andre sentrale roller i filmen, ifølge Fædrelandsvennen.

Banket opp antatt innbruddstyv Nilssen har tidligere spilt i «Kongen av Bastøy», «Sønner av Norge» og «Uskyld». Han har vært åpen om sin ADHD-diagnose og oppveksten som «problembarn», blant annet på en institusjon i Sverige. Nylig sonet han et år i fengsel for vold.

- Det hadde vært innbrudd hos meg, og det gikk et rykte om hvem som hadde gjort det. Deretter dro jeg hjem til ham og banka ham opp. Det var ikke et pent syn, fortalte Nilssen til Dagbladet da han i vinter dukket opp i den siste musikkvideoen til rapgruppa Herreløse.

Han mener han hadde godt av fengselsoppholdet.

- Jeg føler at livssituasjonen min trengte en pause, slik at jeg kunne finne ut hva jeg egentlig ville gjøre med livet mitt, sa Nilssen.

- Jeg har hatt en trøblete oppvekst. «Kongen av Bastøy» var en opptur, da gikk ting veldig bra. Men så døde pappaen min, og da fikk jeg en psykisk knekk, fortalte han også.

Den beste nyheten Nå sier han ifølge Nordisk film at han gleder seg til å ta fatt på en ny hovedrolle.

- Å få et tilbud som denne rollen er helt fantastisk, og eventyrlig for meg. Det er den beste nyheten jeg har fått på svært lenge. Det er en krevende rolle, men jeg har stor tiltro til Erik som regissør. Nå gleder jeg meg til å komme i gang, sier 24-åringen.

Skjoldjærg er en av landets mest erfarne spillfilmregissører. Han debuterte med Spor i 1996 og lagde den første norske filmen som fikk en amerikansk remake, «Insomnia», året etter.

Han regisserte Christina Ricci i «Prozac Nation» i 2001, før han returnerte til norsk filmbransje med «En folkefiende» (2005), «Nokas» (2010) og «Pionér» (2013). Den nye filmen er basert på en Bragepris-premiert roman av Gaute Heivoll, har et totalbudsjett på litt over 29 millioner kroner og ble støttet med 13,3 millioner kroner av Norsk Filminstitutt i fjor.

- «Pyromanen» er kanskje Erik Skjoldbjærgs mest ambisiøse prosjekt til nå. Det er en suggererende og mørk fortelling om et menneske i mental ubalanse, som i hendene på Skjoldbjærg har potensiale til også å bli en helt unik film, mente spillefilmkonsulent Lars Gudmestad i sin begrunnelse for støtten.