Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Har sovet i timen

Det at våre sentrale og ledende helseaktører mangler fokus på søvn, kan få alvorlige konsekvenser langt frem i tid.

HJERNEHELSE: Det kan synes som om helsemyndighetene tenker at det som skjer under søvn er uten betydning for hjernehelsen, skriver innleggsforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HJERNEHELSE: Det kan synes som om helsemyndighetene tenker at det som skjer under søvn er uten betydning for hjernehelsen, skriver innleggsforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Noen har sovet i timen. God søvn er det enkleste, mest nærliggende og sannsynligvis viktigste grep vi kan ta for å ta vare på hjernen. Men i Helse- og Omsorgsdepartementet sin storsatsing for å bedre hjernehelse – Nasjonal Hjernehelsestrategi (2018-2024) – utelates søvn og søvnhelse.

Det kan synes som om helsemyndighetene tenker at det som skjer under søvn er uten betydning for hjernehelsen:

- Du har den (hjernen) med over alt. Den er med når du jager deg selv og barna ut av døra på morgenen, når du kutter purreløk og pekefingre ved kjøkken­benken på ettermiddagen og når du snubler mot soverommet litt for sent på kvelden, uttaler helseminister Bent Høie i innledningen til Nasjonal Hjernehelsestrategi.

I strategien beskrives ansvaret som påligger førstelinje- og spesialisthelsetjeneste å ivareta god hjernehelse – herunder forebygging og behandling av psykiatriske og nevrologiske sykdommer. På alle disse områdene spiller søvn en stor og viktig rolle!

Vi sover en tredjedel av livet vårt. Hva skjer under søvn som er så viktig at evolusjonen favoriserer denne tilstanden av bevisstløshet og forsvarsløshet?

Senere års forskning har dokumentert søvnens betydning for hjernefunksjon: den gjør hjernen i stand til å ta imot ny informasjon på dagtid, og har stor betydning for følelsesregulering, og kognitive funksjoner som konsentrasjon, læring og hukommelse. Og ikke minst er hjernens rensesystem mer aktivt under søvn, og motvirker opphoping av et protein knyttet til Alzheimers sykdom.

Vedvarende søvnforstyrrelser i barndom er en risikofaktor for psykisk uhelse. Søvnproblemer forekommer ved alle psykiatriske lidelser hos både voksne og barn, og behandling av søvnproblemene kan gi raskere tilfriskning og forebygge tilbakefall. Dagsymptomer av søvnsykdommer kan forveksles med psykisk sykdom.

Noe av det vi i dag behandler som ADHD, angst eller depresjon, kan være uttrykk for en søvnsykdom. Forstyrrelser av søvn er til stede ved de fleste nevrologiske sykdommer – det komplekse samspillet av søvnfremmende og våkenhetsfremmende mekanismer kan forstyrres ved sykdommer eller skader. Feilfunksjoner skrus ikke av samtidig med lyset på nattbordet!

Søvnmangel svekker kognitive funksjoner som konsentrasjon, problemløsningsevne og hukommelse, og dette bidrar til en vanskeligere hverdag for pasienter med nevrologiske og psykiatriske sykdommer. Behandling av søvnforstyrrelser vil derfor kunne bedre funksjon og livskvalitet hos nevrologiske og psykiatriske pasienter.

Det at våre sentrale og ledende helseaktører mangler fokus på søvn, kan få alvorlige konsekvenser langt frem i tid:

  • I nasjonale retningslinjer for helsefagutdanningene er søvn ikke nevnt
  • I spesialistutdanning for leger er det med få unntak ikke læringsmål eller kurs knyttet til søvn/søvnsykdommer
  • Rettighetene til pasienter med søvnsykdommer er ikke beskrevet i nasjonale prioriteringsveiledere eller i pakkeforløp
  • Utrednings- og oppfølgings- kapasitet og -kompetanse innen søvnmedisin er variabel og mange steder utilfredsstillende

Helsemyndigheter: Våkn opp! En nasjonal strategi for å bedre hjernehelse omfatte søvn og søvnhelse. Kunnskap om søvn og søvnsykdommer må sikres, kapasiteten til søvnundersøkelser bygges ut, og utredning, behandling og oppfølging av søvnsykdommer må rettighetsfestes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!