Besøk av Jens:  I Erlend Les nye roman, leier Fvonk ut en hybel til en mann med et gedigent skjedd. Det viser seg at denne mannen heter Jens, er landets statsminister og har behov for å slappe av når ingen vet hvem han er. Foto: Håkon Eikesdal

Foto: Håkon Eikesdal
Besøk av Jens: I Erlend Les nye roman, leier Fvonk ut en hybel til en mann med et gedigent skjedd. Det viser seg at denne mannen heter Jens, er landets statsminister og har behov for å slappe av når ingen vet hvem han er. Foto: Håkon Eikesdal Foto: Håkon EikesdalVis mer

Har statsminister Jens som leieboer

Fvonk leier ut hybel.

• Les utdrag fra Erlend Loes nye roman «Fvonk» her.

(Dagbladet): I flere år har ideen om Fvonk svirret i Erlend Loes hode. Det siste året har han fått historien om den tidligere Gang- og mosjonsforbundet-medarbeideren ned på papiret.

- Han er en mann som bor på Nordberg i Oslo og er preget av at han har vært involvert i ukultur på sin tidligere arbeidsplass. Han er trygda og ensom, og bruker mye tid på å bearbeide denne ukulturen, sier Loe.

Til tross for at Fvonk bedyrer syn uskyld, har han nok ikke like rent mel i posen som han skulle ønske. Ukulturen har Loe hentet fra virkeligheten.

- Jeg har tatt det fra det faktiske Gang- og mosjonsforbundet, som ble lagt ned av Idrettsforbundet etter økonomisk rot. Jeg har ikke gjort mer research enn det jeg har lest i avisene, sier Loe.

Fvonk har en leieboer, som stadig oftere kommer på besøk om kvelden. Først etter noen uker forstår Fvonk hvem som gjemmer seg under et gedigent, hjemmelaget skjegg. Han heter Jens og er Norges statsminister.

- Drivkraften og ideen var å skrive om en statsminister som var sliten, men som ikke kan tillate seg å være det. Jens har inngått en avtale med familien og med statsadministrasjonen om at han kan få bo på hybel noen dager i uka. Han og Fvonk utvikler et vennskap som er viktig for de begge, sier Loe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren har ikke vært i kontakt med Jens Stoltenberg, og mener at ettersom han er en offentlig person på «et såpass høyt nivå» kan man tulle med ham uten å informere om det på forhånd.

- Jeg må understreke at jeg ikke kjenner Jens. Jeg er mer opptatt av mekanismene som ligger i makt. Jeg har sett Stoltenberg både på «Skavlan» og i «Sommeråpent», hvor han uttrykker et slags ønske om å få mer tid for seg selv. Jeg kan forstå den klaustrofobiske følelsen, og i denne boka strekker jeg det ganske langt, sier Loe.

Navnet Fvonk, som uttales «Fonk», fant Loe da han skrapet fram et passord for trådløst Internett på et hotell. Boka har han inndelt i korte avsnitt, som han har nummeret.

Boka kommer i slutten av oktober, og forfatteren har sett seg nødt til å forandre deler av innholdet etter terrorhendelsene i forrige måned.

- Det var en del tulleting man kunne gjøre med Jens før den 22. juli, som det er mindre tiltrekkende å gjøre nå. Jeg har ikke moderert så mye, men gjort det spiselig.

Selv mener Loe han liker mer på Fvonk enn på Jens, og har foretrukket en fransk forfatter når han har lagt ned pennen i sommer.

- Det suverent beste jeg har lest i år er Michel Houellebecqs «Kartet og terrenget».