Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har sugd 70 millioner kroner fra norske blodfans

«Twilight»-gutta er sjokkert.

|||LONDON/OSLO (Dagbladet): Totalsalget av det norske opplaget til de fire «Twilight»-bøkene vil gi inntekter på 45 millioner kroner.

Samtidig kommer pengene fra det norske kinopublikummet og dvd-kjøperne. Billett- og plateprisene varierer, men basert på gjennomsnittet er drøyt 25 millioner norske kroner et realistisk anslag.

Og det er bare fra den første filmen, «Twilight», som ble sett av 127000 på kino — og er solgt i 115000 dvd-eksemplarer.

Neste fredag, 20. november, har oppfølgeren «Twilight: New Moon» norgespremiere på kino. Og skal man tolke ut fra forsalget, vil ikke pengestrømmen stagnere med det første.

— Fortsatt overrasket
Utenfor Dorchester Hotel i London regner det katter og hunder. Varulvene og vampyrene, derimot, sitter rett foran oss. Men Kristen Stewart (19), Robert Pattinson (23) og Taylor Lautner (17) har verken bitemerker, intense kontaktlinser eller overdreven kroppshårvekst.

De er bare tre unge skuespillere som har flydd rett til himmels på et lite år — takket være filmatiseringen av boksuksessen «Twilight».

«Twilight»-serien handler om tenåringsjenta Bella, spilt av Stewart, som innleder en romanse med vampyren Edward (Pattinson). Ferden mot popkulturell fenomenstatus tok til da forfatter Stephenie Meyer utga den første av fire bøker i 2005.

Hysteritilstandene kom da den første filmen hadde premiere for et års tid siden.

De siste dagene har de tre skuespillerne reist fra verdensby til verdensby for å møte presse og fans.

— Etter den første filmen forventer du deg egentlig alt. Men det er fortsatt en overraskelse for meg. Jeg er alltid overrasket over fansens reaksjon, og over hvor mange de er, sier Taylor Lautner.

Var med i Harry Potter
Ettertraktede Robert Pattinson har vært dyrket av en verdensomspennende supporterskare før. Han var nemlig med i deler av Harry Potter-serien.

— Mange har sagt at vi burde ha forventet hvor stor oppmerksomheten ville bli, ettersom bøkene hadde solgt så bra. Men det var ikke lett å finne folk som hadde hørt om Twilight før filmen kom ut, poengterer Pattinson.

Lever av fans-adrenalin

— Hvordan forbereder man seg på å møte flere tusen skrikende fans, slik dere må gjøre innimellom?

— Jeg tror ikke det går an å forberede seg på det, svarer Lautner.

— Når det er så mye energi som møter deg, så hjelper det ikke hvor morsomt eller kult du synes det er. Det blir som en ubestridt livskraft, og du fylles med energi. Jeg har ikke et bedre ord, sier Stewart.

— Vi lever av den adrenalinen fansen gir oss, mener Pattinson, men blir nyansert av sin sidekvinne:

— Noen ganger, ja. Men det er vel ikke sånn at hvis de slutter å like oss, så dør vi, sier Stewart.

— Forbigående fenomen
Dagbladets kulturjournalist Inger Merete Hobbelstad, som anmeldte den første «Twilight»-filmen til en firer på terningen, skjønner at serien slår an.

— Du har den alminnelige skolehverdagen, du har tenåringer man kan sammenlikne seg med og en heltinne som kastes inn et vanvittig romantisk eventyr, sier Hobbelstad.

—Det kan sammenliknes med tidligere suksesser som Harry Potter og Drømmen om Narnia. Det er magisk, det er stemningsfullt, og med Edward kommer vi også inn i vampyrens sfære, sier Hobbelstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media