Anmmeldelse: «X-files» sesong 11

Har tida løpt fra agentene Mulder og Scully?

«X-files» er tilbake.

11 SESONGER: I 2018 kommer den 11. sesongen av «The X-files». Dette er den offisielle traileren for sesongen. Video: FOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hollywoods ustanselige forsøk på å spise sin egen hale og relansere gamle suksesshistorier er en blandet glede. I beste fall blir de en friksjonsløs nostalgitripp ment å vekke trygge barndomsminner i en forvirrende verden. Kun unntaksvis («Twin Peaks: The Return», «The Last Jedi») fører de originalkonseptet inn i en ny tid, dekonstruerer og viderefører i stedet for å imitere.

Konspirasjonsspagetti

Sesong 11 av nittitallsgiganten «X-Files» presterer å være både håpløst utdatert og tidvis overraskende fornyende. På overflaten er det meste som før: FBI-agentene Mulder og Scully etterforsker paranormale fenomener, trues konstant av nedleggelse, og prøver å nøste opp den gordiske knuten av en intergalaktisk konspirasjonsspagetti som noen skumle, sigarettrøykende bakmenn (og, muligens, bakromsvesener) insisterer på at de har full oversikt over. I tillegg er selvsagt jordas undergang nært forestående, et forsvunnet barn må lokaliseres, og noen er muligens døende av en fæl, menneskeskapt pest. Hater når det skjer.

Nusselig konspirasjonsteoretiker

Episodene som tar for seg dette overordnede konspi-plottet er høyst middelmådige. Hovedintrigen er nå så innviklet at den er nærmest uforståelig, og det heler er slapt skrevet, spilt og produsert. Men mest påtrengende er at tiden har løpt fra den nusselige konspirasjonsteoretikeren som ser statlig forræderi overalt. Siden sist «X-Files» var på har disse teoriene blitt mainstream, de har ført en despot inn i Det hvite hus, resultert i dødelige terroraksjoner, og brakt oss på randen av en sivilisasjonskrig. Det er følgelig litt vanskeligere å heie på Mulder og følge resonnementene hans uten å få en litt emmen smak i munnen, og seriens manglende vilje til å gå inn i vår tid begynner å bli et problem. Det holder ikke å namedroppe Trump, Snowden, russisk etterretning og vise at Fox har fått seg smarttelefon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer