Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Har til tider blitt demonisert

Sune Nordgren sier opp som direktør ved Nasjonalmuseet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sune Nordgren har sagt opp jobben etter tre år som direktør ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Det ble bekreftet på en pressekonferanse i morges.

- Grunnen til at jeg slutter er at jeg har opplevd meg mer som en administrator enn som en entrepenør. Og det er som entrepenør jeg har min styrke. Jeg har nå lyst til å jobbe med en mer kreativ virksomhet, sier Nordgren.

Omdiskutert

Det har til tider stormet rundt museumsdirektørens person, men Nordgren avviser at det er hovedgrunnen til at han nå slutter.

- Til tider har debatten vært ubehagelig, spesielt når den har dreid seg om person i stedet for sak. I starten ble jeg til tider demonisert, men etter hvert syns jeg debatten ble bra, og den har vært bra for Nasjonalmuseet.

- Det eneste er at debatten har vært preget av mange av de samme personene, som ser ut til å skrive overalt. Jeg har også vært litt skuffet over at få profesjonelle museumsfolk har engasjert seg, sier han.

Debatten rundt Norgren var på sitt mest heftige i februar i fjor, da han åpnet den nye utstillingen på Nasjonalmuseet. Tidligere kulturminister Lars Roar Langslet kalte

SLUTTER: Omstridte Sune Nordgren forklarer sin avgang på en pressekonferanse i formiddag.
SLUTTER: Omstridte Sune Nordgren forklarer sin avgang på en pressekonferanse i formiddag. Vis mer

utstillingen en «postmoderne tsunami», og direktøren ble anklaget for å være både populist og svensk.

- Jeg tror det er en fordel om den neste direktøren er norsk, sa Nordgren tidlig på pressekonferansen.

Før han senere unnskyldte seg:

- Det var et billig poeng, som jeg må beklage. Det er nok andre stillinger ved museet der det er viktigere at en nordmann er sjef.

- Overraskende

Nordgren begynte i jobben for å lede en av de mest spektakulære fusjonene norsk kunstliv har sett. Han har samlet fire museer til ett, og Nasjonalmuseet har i dag fem bygninger i Oslo der det blir vist utstillinger.

- Avgjørelsen til Sune kom helt overraskende på styret, og vi beklager på det sterkeste at han slutter. Samtidig er vi takknemlige for at han har sagt seg villig til å fortsette fram til vi har funnet en etterfølger, sier styreleder Christian Bjelland.

Nordgren, som ikke har klare framtidige yrkesplaner, har også ivret for prosjektet der man ønsker å samle de forskjellige museene i et nybygg på Tullinløkka i Oslo. I et intervju med Dagbladet i januar sa Nordgren at han ikke ville gi seg før det ny museumsbygget var en realitiet, og at det var derfor han ble værende i jobben til tross for kritikken.

image: - Har til tider blitt demonisert

- Nei, skulle jeg ha denne jobben bare for å omorganisere og gjøre en masse mennesker ulykkelige, ville det ikke vært noe gøy. Det er ikke derfor jeg er her. Og jeg vet at jeg heller ikke er her for å lage utstillinger. Jeg er her for å skape et nytt museum, sa Nordgren til Dagbladet. 

Et populært valg

Nordgren er utdannet grafiker, og var fra 1990 til 1996 direktør for Malmö Konsthall. Han har også vært styremedlem i Astrup Fearnley-museet, og har vært i rådet for samtidskunst i Oslo.

Han tiltrådte i stillingen som direktør for Nasjonalmuseet i oktober 2003, en sammenslåing av Nasjonalgalleriet, Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstillinger.

Nordgren kom da som leder for kunsthallen «Baltic» utenfor Newcastle, og var da et populært valg som ny direktør.

Han vil ikke svare på om han syns det norske kunstmiljøet er spesielt innesluttet og lite åpent for impulser utenfra.

- Den vurderingen ønsker jeg ikke å ta nå, sier han.

Kulturminister Trond Giske roser jobben Nordgren har gjort.

- Det har vært en omfattende og utfordrende prosess å slå sammen Nasjonalgalleriet, Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstillinger til en institusjon. Nordgren har gjort en god jobb som danner et solid grunnlag for Nasjonalmuseets framtid. Gjennom sin innsats for å profilere Nasjonalmuseet har Nordgren lykkes med å skape økt interesse for museets virksomhet, og bidratt til en levende kunstdebatt, sier Giske ifølge en pressemelding fra Kultur-og kirkedepartementet.

.