Har Tore Pryser copyright på krigen?

Av en eller annen grunn har Tore Pryser fått det for seg at tyskere og nordmenn i Sør-Varanger under krigen var «hans» folk.

HISTORISK STOFF: Kjartan Fløgstad svarer på kritikken fra Tore Pryser. FOTO: HÅKON EIKESDAL
HISTORISK STOFF: Kjartan Fløgstad svarer på kritikken fra Tore Pryser. FOTO: HÅKON EIKESDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I eit stort oppslag den 14. juli skriv historikaren Tore Pryser og journalist Jørgen Brynhildsvoll om den historiske bakgrunnen for romanen «Grense Jakobselv», som kom ut for ein månads tid sidan. Boka er eit diktverk som blant anna handlar om to tyske SS-offiserar i Finnmark under den andre verdskrigen. Dei er tydelegvis levande skildra: Ein kritikar har polemisert ivrig mot Nietzsche-forståinga til min oppdikta fortellar! I romanfiksjonen skal fortellaren Otto Nebelung og hans overordna Paul von Damaskus leda Innsatskommandoane mot jødar og bolsjevikar i Murmansk, når tyskarane har erobra byen. Som kjent skjedde det aldri. Fronten frys fast ved elva Litsa, der den stor sett blir verande fram til den sovjetiske motoffensiven hausten 1944. I mellomtida har romanpersonane Damaskus og Nebelung andre jern i elden. Blant anna planlegg dei å kidnappa arveprins Harald frå bilkortesjen gjennom Petsamo, og gjera han til norsk konge, med Jonas Lie som regent. Dei to andre hovudpersonane i forteljinga er den vankelmodige legen og motstandsmannen Olav Hokstad, og den meir vidløftige frontsøstera Aïda Wiik af Pettersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer