Har utviklet det norske samfunnet siden 1811

Universitetet i Oslo er kunnskapens norske tempel.

NYE STUDENTER: Kanskje ikke like høytidelig som tidligere tiders immatrikuleringer, men de nye studentene er fortsatt like fulle av forventning. Foto: Erlend Aas / SCANPIX.
NYE STUDENTER: Kanskje ikke like høytidelig som tidligere tiders immatrikuleringer, men de nye studentene er fortsatt like fulle av forventning. Foto: Erlend Aas / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: 1. september 1961: Akkompagnert av hyllingsmarsjen fra Sigurd Jorsalfar av Edvard Grieg, tok jeg mitt første steg mot Universitetet i Oslos hellige haller. Immatrikuleringen var en merkedag i mitt liv.

På hodet satt den svarte lua og silkedusken lå på skuldra. Dress, hvit skjorte og slips hadde jeg ikledd meg på Heim for landsungdom i Nordahl Bruns gate.

Slik skred jeg sammen med et tusentall andre nyslåtte studenter gjennom universitetshagen og inn på Universitetsplassen.

Mellom søylene på Domus Media sto rektor Johan T. Ruud i sin mørkeblå fløyelskåpe sammen med en like kåpekledd universitetsdirektør Olav Meidell Trovik og dekanene. Etter høystemte taler og nasjonal sang av Den Norske Studentersangforening, fikk jeg mitt akademiske borgerbrev som stud.philol. i Aulaen.

Både lua og borgerbrevet er for lengst stuet bort i et skap, som relikvier fra en forgangen tid som så mange akademiske symboler.

Men det vekker minner om denne dagen når jeg pløyer meg gjennom ni bind av historieverket som gis ut til Universitetets 200-årsjubileum, under professor John Peter Collets ledelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer