OVERLEVER: Nettleksikonet snl.no får støtte av kulturdepartementet og universitetene, og driften er dermed sikret. Foto: Snl.no
OVERLEVER: Nettleksikonet snl.no får støtte av kulturdepartementet og universitetene, og driften er dermed sikret. Foto: Snl.noVis mer

Har vært i dragkamp siden 2010 - nå er det klart at det overlever

- Det har sett svart ut.

(Dagbladet): Store norske leksikon har siden 2010 kjempet for å overleve.

Det ble da avviklet som en forlagseid tjeneste, og den rødgrønne regjeringa ville ikke bidra til å støtte snl.no. Det ville derimot den blå-blå regjeringa, og etter en omfattende søknadsprosess ble det i september i fjor klart at halvparten av finansieringa til nettleksikonet var sikra.

Da hadde snl.no levd på lånte penger siden januar.

Først nå er det klart at den andre halvdelen av finansieringa, støtten fra universitetene, er i boks. Nettleksikonet er dermed redda.

- Har sett svart ut - Det er en utrolig stor lettelse, sier Anne Marit Godal, sjefredaktør i snl til Dagbladet, og legger til:

- Det har føltes som et stort ansvar å skulle redde en hundreår gammel kunnskapstradisjon. Det har sett svart ut, og det har vært prøvd ut veldig mange løsninger som ikke har fungert. Jeg er ganske stolt over at vi har klart det.

Måten de har gjort det på er at de har oppretta en forening, som alle universitetene meldte seg inn i like før jul.

- Det har vært en lang vei å gå. Det har vært ulike interesser, men alle har i mange år sagt at de ønsker å redde snl. Utfordringen har vært hvordan, sier hun.

- Slipper å gå konkurs Mens byråkratiet og prosessene pågikk, levde leksikonet på lånte penger.

- Nå slipper vi å gå konkurs, sier hun.

- Er du nå sikker på at snl overlever lenge?

- Ja. Nå har vi modellen på plass, og den vil vare, sier hun.

- Hvorfor er det viktig å ha et nettleksikon?

- Det er viktig å ha et leksikon hvor fagfolk definerer begreper, hendelser og personer. Kunnskap er ikke likt fordelt mellom mennesker. Vi har store institusjoner som har som jobb å forske, utvikle og spre kunnskap, og hvis det leddet som formidler kunnskap ut til allmennheten ikke er der, så er det først og fremst et sløseri med ressurser, sier hun.

- EN LETTELSE: Sjefredaktør i Store Norske Leksikon, Anne Marit Godal, er glad for at finansieringsgrunnlaget til snl er i boks. Foto: Eirik Furu Baardsen/SNL
- EN LETTELSE: Sjefredaktør i Store Norske Leksikon, Anne Marit Godal, er glad for at finansieringsgrunnlaget til snl er i boks. Foto: Eirik Furu Baardsen/SNL Vis mer