I 2015, etter å ha filmet på Svalbard, uttalte David Attenborough at norske isbjørner var dyrerasen han fryktet mest. Noen år seinere sa han derimot at han ikke hadde «noen problemer» med dem.
Dagbladet ber ham bestemme seg, en gang for alle, da han inviterer til videotreff i forkant av februarpremieren på «A Perfect Planet» på BBC Earth.
- Det er ingen motsetning mellom dette, svarer han humørfylt.
- Jeg er jo bare en feiging. Jeg er ikke kameramann, bare den som sier: «Kom dere bort dit, der er en isbjørn. Hva er det dere venter på?»
Selv om han har passert 94, er Sir David åpenbart like kvikk i replikken. Poenget hans er at så lenge han ikke oppsøker isbjørnene, blir det heller ikke trøbbel.
- Jeg gjør det ikke selv. Jeg overlater det til andre.
Sir David Frederick Attenborough:
- Engelsk TV-personlighet og naturhistoriker født 8. mai 1926 i Isleworth, Middlesex
- Utdannet ved Cambridge University og London School of Economics
- Giftet seg med Jane Elizabeth Ebsworth Oriel (død 1997) i 1950; to barn
- Startet BBC-karrieren i 1952
- Var programdirektør samme sted mellom 1969 og 1973
- Ble slått til ridder av dronning Elizabeth i 1985
- Har fått et 20-tall dyre- og plantearter oppkalt etter seg
- Aktuell med serien «A Perfect Planet» (premiere på BBC Earth 4. februar)
I «husarrest»
Dessverre for Attenborough har koronasituasjonen satt en stopper for ferdselen i dyreriket som sådan. Siden pandemien oppsto i fjor – da den nye programserien var innspilt – har han sittet fast i boligen sin i London.
- Fordi jeg er så gammel, tilhører jeg den mest sårbare gruppen. Jeg fikk beskjed om ikke å gå ut eller snakke med noen, forteller han.
- Heldigvis har datteren min flyttet inn og tilbrakt nedstengningen sammen med meg. Hun steller huset og tilbereder måltidene, hvilket er vidunderlig. Jeg har ikke vært ute, bortsett fra et par turer til tannlegen.

Ikke at han klager av den grunn.
- Jeg har en million ting på agendaen. Jeg har ennå ikke ryddet ferdig i biblioteket mitt, gestikulerer han foran en velfylt bokhylle.
- Mens jeg vet det har vært et stort offer for mange, har jeg ikke lidd mye personlig disse månedene. Mat får vi levert på døra, jeg har kollegial kontakt på Zoom, og jeg jobber hardt med kommentarene mine. Og jeg mottar daglig mellom 50 og 70 seerbrev som tar lang tid å besvare. Jeg har ikke ligget på latsiden.
Nordnorsk perfeksjon
«A Perfect Planet» er tatt opp i over 30 land. Vi får blant annet blir med til Saltstraumen utenfor Bodø, for å se en av klodens sterkeste tidevannsstrømmer i aksjon. Serien viser Jorda i all sin prakt, men også hvor ødelagt den er blitt.
På en pressekonferanse før intervjuet utsteder Attenborough en advarsel som er blitt sitert i mange internasjonale aviser.
- Alle forstår at vi befinner oss på et kritisk punkt nå. Planeten står på randen av virkelig store katastrofer, sier han.
- Vi kan stoppe dem. Men hvis vi skal stoppe dem, må vi forstå hva de er, og hvordan de fungerer. Det er her denne serien kommer inn, fortsetter Sir David.

Energiutfordring
Overfor Dagbladet blir han konkret.
- Et av problemene vi må løse, er hvordan vi skal kunne frakte energi over lange distanser uten betydelig tap, framholder Attenborough.
- Vi kjenner prinsippene som er involvert, kjenner svarene. Det gjenstår noen utfordringer innen praktisk ingeniørkunst. Idet disse er løst, idet Marokko kan forsyne hele Sør-Europa med energi, vil kraftproblemene våre fordufte. Dessuten vil det kanalisere verdier til land utenfor Europa.
Inntil videre mener han det er fordelaktig at menneskeheten holder seg mer i ro.
- Fartingen vår har ikke vært bra for miljøet, sier Sir David, og legger til at han langt på vei er ferdigreist, corona eller ei.
- Skjønt det sannsynligvis skyldes aldring, følte jeg at mistet stadig mer mot hver gang jeg gikk om bord i et fly og tenkte at jeg var fremme først om et døgn. Det fylte ikke hjertet mitt med glede.
Foretrekker primater
- Hvilke skapninger har du satt mest pris på å dokumentere?
- Å filme primater har vært veldig givende. De er så fascinerende og intelligente - så like oss. Jeg ser tilbake på nærkontakten med gorillaer og sjimpanser som veldig spesielt. Jeg kunne sagt det samme om blekkspruter, som òg er usedvanlig smarte. De befinner seg riktignok i et helt annet univers, mens primater er enkle å forstå. Ikke minst er det tragisk enkelt å se hva vi har gjort mot dem.
- Finnes det noe du ikke har, og gjerne skulle, filmet i løpet av livet?
- Ja, masse - og det er ingen reelle utsikter for at jeg skal kunne dykke med de flotte kjempeblekksprutene, for eksempel. Blekksprutdykkerkarrieren min er nok over.
Attenborough smiler bestefaderlig over blåskjortesnippen og ullgenserkraven.
- Jeg anser meg som utrolig heldig likevel, understreker han.
- Da jeg begynte - da jeg var ung mann - kunne jeg ikke drømme om at jeg skulle få anledning til å oppleve omtrent hva jeg ville, hvor jeg ville.