Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Har vært tre uker uten en god natts søvn

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen sammenlikner Eias bruk av ham i «Hjernevask» med mobbingen av Finn Kalvik i «Åpen post».

KLAGET INN: Jørgen Lorentzen har klaget Harald Eias program "Hjernevask" til Pressens faglige utvalg og Kringkastningsrådet. I går møtte de til debatt foran hundrevis av journalister på SKUP-konferansen i Tønsberg. Foto: PEDER GJERSØE/DAGBLADET
KLAGET INN: Jørgen Lorentzen har klaget Harald Eias program "Hjernevask" til Pressens faglige utvalg og Kringkastningsrådet. I går møtte de til debatt foran hundrevis av journalister på SKUP-konferansen i Tønsberg. Foto: PEDER GJERSØE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||TØNSBERG (Dagbladet): Årets heftigste offentlige krangel står mellom litteraturviter Jørgen Lorentzen (53) og Harald Eia (44).

I går møttes de til debatt om «Hjernevask» foran hundrevis av journalister på SKUP-konferansen i Tønsberg.

— Jeg føler Eia framstiller meg som en lettvekter. Jeg synes han driter meg ut på lik linje som han og Bård har gjort mange ganger med andre, sa Lorentzen til Dagbladet før debatten.


— Tenker du på Finn Kalvik?

— Ja, for eksempel, sier Lorentzen.

Kalvik ble utsatt for Eia og Tufte Johansens humor i programserien «Åpen post» i 1998.

Visesangeren måtte ifølge VG ha psykologhjelp og fikk til slutt en beklagelse fra NRK.

— Hvordan preger «Hjernevask» din autoritet som forsker?

— Omdømmet mitt er litt ute og sklir, jeg ser jo det. Det jobber jeg nå hardt for å rette opp, sier Lorentzen.

Tre uker uten god søvn — Jeg føler ikke at Harald Eia har ødelagt livet mitt. Jeg har heldigvis et godt liv og ei fantastisk kone. Hun har vært en støtte disse tre ukene. Jeg tenker med gru på hvordan det kunne gått dersom jeg tilfeldigvis var en ensom, fraskilt mann, sier han.

— Jeg prøver å jobbe hver dag. Jeg skriver bok om farskap, sier Lorentzen, som har tre barn.

— Det har vært tre uker uten en god natts søvn. Tankene eksploderer når jeg legger hodet på puta. Jeg ønsker bare at denne debatten skal gi seg.

Det er Eias tv-serie «Hjernevask» som har satt sinnene i kok.

Der spør Eia om det er arv eller miljøpåvirkning som gjør at mennesker følger tradisjonelle kjønnsnormer.

Kritikerne mener programmene er klippet slik at Eias meningsmotstandere — de som vektlegger oppvekstmiljøets påvirkning på kjønnsforskjellene — kommer dårlig ut av det.

Avfeier unnskyldning Lorentzen sa at han i høst ble lovet garantier av Eia for at han ikke skulle bli «driti ut», og at han skulle få legge fram egen forskning.

Begge disse løftene mener han er brutt.

— Jeg opplever dette som en krenkende handling, sier Lorentzen.

Lorentzen, som forsker på kjønnsforskjeller og har figurert i de første programmene, har klaget «Hjernevask » inn for Pressens Faglige Utvalg og Kringkastingsrådet, og bedt Harald Eia om en offentlig unnskyldning.

Eia gikk på SKUP-konferansen i rette mot Lorentzens «uetterrettelige » kritikk av programmet og forskerne som mener noe annet enn Lorentzen.

I en kronikk i Dagbladet i dag svarer Eia at det er Lorentzen som bør be om unnskyldning fordi han diskrediterer de amerikanske forskerne i programmet som støtte for sine biologiske forklaringsmodeller.

Det avfeier Lorentzen.

— Jeg har ikke diskreditert noen. Jeg har jo ikke sluppet til orde.

Får hatmail Lorentzen har mottatt flere hatmail etter at programmet ble sendt for tre uker siden.

Forskningsjournalist Bjørn Vassnes har uttalt at Lorentzen har bidratt til en utvikling der norsk samfunnsforskning har råtnet på rot, og journalist Jon Hustad mener Lorentzen bør få sparken.

Men den utskjelte forskeren har også sine støttespillere.

I gårsdagens Dagbladet sa forlegger Anders Heger at «Hjernevask » åpenbart er laget for å drite ut flere av intervjuobjektene.

Medie- og kjønnsforsker Wencke Mühleisen mener programmet gjør norske forskere til «bad guys» og amerikanske forskere til «good guys» i en dramaturgi som hadde passet bedre i en westernfilm.

Eia avviser Lorentzens sammenligning med Kalvik-saken.

— Det er en tilsnikelse og en fornærmelse av Finn Kalvik. Kalvik hadde god grunn til å bli fornærmet, han hadde aldri bedt om humoristiske innslag på tv uke etter uke. Det har vi beklaget. Det er en vesensforskjell mellom det og det å vise fram hva Lorentzen har sagt, sier Eia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!