Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Har ventet på dette i 20 år

Lars og Tom reiste Oslo-London for å kjøpe Beatles-samlinga.

ENORME FANS: Norske Tom Hugo-Sørensen (til venstre) og Lars Jensen dro til London for å sikre seg Beatles-boksen i dag. FOTO: KEITH HAMMETT
ENORME FANS: Norske Tom Hugo-Sørensen (til venstre) og Lars Jensen dro til London for å sikre seg Beatles-boksen i dag. FOTO: KEITH HAMMETT Vis mer

||| LONDON (Dagbladet): Beatlemania i London anno 09.09.09: Klokka 09.09 i dag åpnet dørene på underholdningssenteret HMV i Oxford Street. Utenfor ventet opp mot 200 mennesker på en av årets største begivenheter på spill- og musikkfronten: Lanseringen av «Rock Band: Beatles», samt samleboksen med 14 album.

— Jeg har vært her siden tre i natt. Jeg er verdens største Beatles-fan, skjønner du, forteller Alan Harrington til Dagbladet.

I dag var han i hvert fall først i køen, og trengte sånn sett ikke frykte at han måtte gå tomhendt tilbake til sitt hjem — hvor han for øvrig har et eget museum.

— Det er fullt av Beatles-effekter. Den første plata jeg kjøpte var «Ain't She Sweet» i 1962. Deretter ble det «Love Me Do», og så tok de verden med storm. Elvis er The King of Rock, Beatles er The Kings of Pop, fastslår Harrington.

— Men det vet ikke de bak meg i køen her. De har ikke sett Beatles, sier Harrington, før han roper til seg enda flere pressefolk han synes bør være interessert i intervju.

— Har ventet i 20 år
Han har rett i det med snittalderen. De fleste ser ut til å være i 20-åra. Omtrent 50 meter bak ser vi to stykker som bryter med bildet. De er faktisk også de eneste som har T-skjorter med Beatles-motiv.

Når Dagbladet bryter inn for å be om en kort prat, viser det seg at de er norske.

— Vi kom i går kveld, og reiser igjen i kveld. Eneste mål med turen er å sikre seg samleboksen, forklarer Lars Jensen.
— Den har vi ventet på i 20 år, sier Tom Hugo-Sørensen.

De to 55-åringene vet ikke at de, ettersom de er blant de 99 første kundene, får kjøpe Rock Band-spillet for 9,99 pund (cirka 100 kroner) — 30 pund under utsalgsprisen. Ikke er det så nøye heller.

Lars og Tom er ikke i London for å kjøpe TV-spill.

— Vi har ringt og holdt av to av samleboksene, for å være sikre på at vi får. Vi har ryddet plass i bagasjen, for å si det sånn, forklarer Jensen.

ENORM INTERESSE: Jensen ble intervjuet av en rekke tv-stasjoner fra hele verden. FOTO: KEITH HAMMETT
ENORM INTERESSE: Jensen ble intervjuet av en rekke tv-stasjoner fra hele verden. FOTO: KEITH HAMMETT Vis mer

— Det er mye morsommere dette, enn å kjøpe dem på platebutikkene hjemme i Oslo. Vi vurderte å ta turen til Liverpool, men da hadde vi måttet bli der i fire døgn, sier Hugo-Sørensen.

— Abbey Road er best
— Men dere har vel alle de 13 platene fra før?

— Både ja og nei. Ikke i ordentlige utgaver. Det får vi nå, med skikkelig renska lyd, sier Jensen.

— Dessuten er det med en samling over singlene de ga ut utenom platene. Pluss en dokumentarfilm om hver utgivelse, tillegger kompisen.

— Jeg har samleboksen med vinylplatene som kom på 80-tallet, sier Hugo-Sørensen.

Begge sier de har full støtte for London-utflukten hjemmefra.

— De synes det er kjempekoselig og morsomt at vi tar oss en sånn tur.

For to år siden tok de med seg sine bedre halvdeler på tur hit til den britiske hovedstaden. Da ble Abbey Road besøkt. Og apropos:
— «Abbey Road» er den beste plata. Den er perfekt, sier Jensen, som har den legendariske gangfeltkryssingen på T-skjorta si.

Kompisen har «Let It Be»-design på brystkassa, men er enig:

— Abbey Road er min «øde øy-plate».

I KØEN: Slik så det ut før HMV i Oxford Street åpnet i morges. FOTO: KEITH HAMMETT
I KØEN: Slik så det ut før HMV i Oxford Street åpnet i morges. FOTO: KEITH HAMMETT Vis mer

Inne i butikken, til tonene av «Lucy in The Sky With Diamonds», får de raskt kloa i hver sin svarte eske.

— Hvordan skal de avspilles når dere kommer hjem?

— Det har vi diskutert. Vi må vel ta det kronologisk, sier Hugo-Sørensen.

— Det blir liksom feil å plukke ut det beste godteriet først, istemmer Jensen.

Vil toppe listene
Antakelsene på hvor mye The Beatles vil rake inn, spriker stort i britiske medier. Men at vi snakker flere hundre millioner kroner er meget sannsynlig. Fra USA meldes det at 60-tallsfenomenet, som følge av denne ukas nylanseringer, sannsynligvis vil klatre forbi Eminem på lista over dette tiårets mestselgende artister.

Gennaro Castaldo, PR- og markedsansvarlig for platekjeden HMV, sier til Dagbladet at de regner med flere av Beatles-platene vil suse til topps på salgslistene de nærmeste ukene.

— Sjansene er store for at «Sgt. Pepper» og «Abbey Road» vil kjempe om førsteplassen, men det kan godt hende vi får se så mange som fem album på topp 10-lista — og alle de 14 innenfor topp 40, sier Castaldo.

— Dette er virkelig et tilfelle av «Beatles For Sale».

BEATLES ROCK BAND: Også spillet ble lansert i dag. FOTO: KEITH HAMMETT
BEATLES ROCK BAND: Også spillet ble lansert i dag. FOTO: KEITH HAMMETT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling