«Har vi amerikanere blitt de slemme»?

Flere filmskapere har stilt spørsmålet i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Globaliseringen av verden og demokratisering av produksjonsmidlene til tross; USA er fremdeles det toneangivende land for kommersiell filmproduksjon. Så når vi på Montages har kikket på filmåret 2009 gjennom fire utvalgte områder, er det amerikanske ikke overraskende et av de vi kjenner best. Film fra Hollywood og det brede indie-miljøet i USA er fremdeles den ledende importkilden for norske distributører og kinoer, så disse titlene er da også blant de vi kjenner best. Så hva har egentlig dette amerikanske filmåret 2009 handlet om?

I denne artikkelen skal jeg se på et utvalg amerikanske filmer som har preget året som har gått, og hva de egentlig har fortalt oss tematisk og ideologisk om den amerikanske tilstand. Som det summerende år brakte 2009 med seg kulminasjonen av en rekke politiske og samfunnsmessige brytninger fra dette tiåret: Terroraksjonene 11. september 2001, de to påfølgende krigene, økt frykt, paranoia og overvåkning, naturkatastrofer, politisk malstyre og finanskrise - alt gjennomsyrer i større eller mindre grad kulturen.

Dystre fortellingerØkt mobil- og nettbasert kommunikasjon har gitt nye sosiale mønstre, og en rekke små, men ikke mindre viktige felt som kjønnsroller, medierutiner og digital teknologi har bidratt til å omforme den amerikanske hverdag. Betydelige skifter i tidens ånd. Og hos Vestens særerklærte kulturelle meningsbærer og ideologiske frontlinje, intet mindre. Alt dette har satt tydelige spor i amerikansk film.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer