SPEIDER: Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning.
SPEIDER: Statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning.Vis mer

Tuftebarten:

Har vi egentlig råd til å ha verdens mest sjenerøse sykelønnsordning?

Å, nei. Vi er verdensmestere.

Meninger

Norge har verdens mest sjenerøse sykelønnsordning. Hvordan jeg vet det? Det står på internett. Søket «verdens mest sjenerøse sykelønnsordning» får 1143 treff på google. Og jeg tror faktisk ikke google går rundt og juger oss midt opp i trynet.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Å ha verdens mest sjenerøse sykelønnsordning er dyrt. Det koster 40 milliarder kroner i året. Det er for dyrt. Jeg tror de fleste skjønner at Norge ikke har råd til dette. Det hadde vært annerledes om vi hadde verdens 5. eller 6. mest sjenerøse sykelønnsordning. Det hadde kanskje kostet oss 30 milliarder kroner. Det hadde vært noe annet. 40 milliarder er for mye. Men 30 milliarder er greit.

Hadde vi redusert sykelønnen og endt på en 6. plass, hadde i stedet land som Sverige eller Finland kunnet smykke seg med å ha verdens mest sjenerøse sykelønnsordning. Eller kanskje de hadde uffet seg, akkurat som oss? Ja, de hadde muligens skammet seg slik over denne verdensmestertittelen at de også hadde redusert sin sykelønn.

Dette ville i så fall banet vei for land som Danmark eller Nederland. De som lenge hadde gått rundt og hatt verdens 4. og 5. mest sjenerøse sykelønnsordning sto plutselig på toppen av pallen. Danske tenketanker ville ha revet seg i håret. Nederlandske professorer ville ha tordnet. Dette hadde de jo ikke råd til. Verdens mest sjenerøse sykelønnsordning – ikke tale om!

Og hvis da både Danmark og Nederland hadde redusert sine sykelønnsordninger, så hadde vi vært tilbake der vi startet. Nisselandet Norge. Vi som hadde redusert sykelønnsordningen vår for å komme oss ned på en respektabel 6. plass, og bare brukte 30 milliarder kroner i året på at syke skulle motta lønn når de ikke kunne jobbe. Men nå sto vi der igjen med verdens mest sjenerøse sykelønnsordning. Og det kostet oss hele 30 milliarder i året. Det har vi jo ikke råd til!

Egentlig er det både rart og litt trist at debatten om sykelønnsordningen handler mer om hvordan vi kommer ut i sammenlikningen med andre land, enn om hvorvidt det er riktig eller galt at folk som er syke skal motta full lønn under sykdomsperioden.

Av de 1143 google-treffene er de første ti kronikkinnlegg skrevet av forskere, politikere og kommentatorer. Disse menneskene har to ting felles. De mener det er på tide å innføre karensdager her til lands. Og de har selv fleksible arbeidstidsordninger som gjør at de ikke hadde tapt en eneste krone om de ble syke.

I en del andre sammenhenger skammer vi oss ikke like mye over vår sjenerøsitet.

Vi har for eksempel verdens mest sjenerøse støtteordning for landslag på ski. Den er vi stolte av. Det virker forresten som om sykelønnsordningen og Olympiatoppen er strake motsetninger. Begge koster masse penger. Men med sykelønnsordningen kommer vi på toppen av pallen selv om vi ikke vil det. Med Olympiatoppen skjer det stikk motsatte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.