- Har vi mista det, liksom?

Harald Eia om usikkerhet etter kritikken, den hemmelige dama og tanken om å forlate NRK.

«ÅRETS NAVN»-NOMINERT: Harald Eia har hatt et av sine aller mest hektiske år, og har merket trykket. Dagbladet har nominert ham til «årets navn». Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
«ÅRETS NAVN»-NOMINERT: Harald Eia har hatt et av sine aller mest hektiske år, og har merket trykket. Dagbladet har nominert ham til «årets navn». Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Vi visste ikke helt hvor vi hadde ham. Det siste året har forandret på det. «Hjernevask» er omtalt som noe av det mest politiske programmet som er blitt sendt på riksdekkende tv de siste årene, og  i «Storbynatt» har han og Bård Tufte Johansen fortsatt å sparke, ja, var det oppover eller nedover?

Tilhengerne er der fortsatt, men kritikken er blitt kraftigere - og tonen beskere.

- Jeg er en fyr med høy selvtillit, men jeg begynner jo å tvile. Har vi mista det, liksom? Er vi blitt mindre morsomme? Kritikere som Andreas Skartveit bryr jeg meg ikke om, men jeg kan ikke bare føyse bort Kjetil (Rolness, red.anm) Anders Heger eller Sara Sørheim, sier Eia og fortsetter:

- Når kritikerne er så kategoriske på at vi er umorsomme og umoralske, er det noe som ikke stemmer. Spesielt når responsen og fokusgrupper forteller oss at det er masse morsomt her.

Eia merker at noe har forandret seg det siste året.

- Før ble jeg sett på som en søt nerd som sparket i alle retninger. Nå er det noen som oppfatter meg som selvopptatt og i maktposisjon. Folk kan si ganske harde ting. På Facebook skriver gamle Blindern-kolleger at jeg mangler empati.

Mangel på empati er det fremste kjennetegnet på psykopater. Det må kunne kalles et imageproblem. Eia ser litt bekymret ut, og forsøker å analysere.

- Det må ha skjedd en av to ting: a) vi er blitt mindre morsomme, eller b) det har skjedd et eller annet med oss som avsendere.

Sliten
Det er forståelig at enkelte folk er blitt skeptiske til Eia. Den plutselig veltrente noen og 40-åringen som hopper ut av komikerrollen, blir seriøs vitenskapsjournalist og sentrum for et av årets mest giftige debatter, og som hopper tilbake igjen til humoren igjen, selvsikker og tilsynelatende uberørt.

Det virker unaturlig - og er heller ikke helt sant. Eia er blitt sliten av kritikken.

- Det å være morsom har utgangspunkt i å være bekymringsfri. Debatten blir som en slags veps i øret - for plutselig får jeg en telefon om at det skal være debatt om oss i NRK2. Faen heller, så tenker jeg litt på det. Da er det vanskelig å sette seg ned og skrive verdens morsomste sketsj, sier han og fortsetter:

- Jeg har bare en viss mengde energi, så da går det jo ut over noe.

- Hva da?

- Nei, da kommer jeg kanskje på jobben med fem ideer på blokka i stedet for femten. Det er derfor jeg skulle ønske at Storbynatt gikk litt lenger. Talkshow tar litt tid å bygge opp, og nå føler jeg vi er kommet godt i gang.

Dagbladet og flere aviser skrev at NRK dropper «Storbynatt» fra nyttår. Eia understreker at det var avtalt på forhånd, men faktum er at NRK ikke bruker opsjonen sin på å kjøpe flere sendinger.

- Resultatet av oppslagene var jo at vi fikk mange andre tilbud. Det er folk som mener at vi kanskje passer bedre inn et annet sted, det er stadig en diskusjon om det.

- Dere skal fortsette med «Storbynatt» på en annen kanal?

- Det sier jeg ikke, men ingenting er umulig.

Terapitelefoner med ekskona
Mens vi gjør intervjuet kommer en dame med sin lille datter bort til bordet vårt ved Litteraturhuset og sier «hei». Eia kjenner henne ikke igjen, men prøver å redde situasjonen. Spør den lille jenta, som er rød rundt munnen, om hun har spist jordbær. Det viser seg at damen er en høyst perifer bekjent.

Fansen er der fortsatt, men det kan være grunn til å spørre om «Hjernevask» har ødelagt for komikeren Eia.

- Nei, men handlingsrommet er blitt for lite. Når vi lager en sketsj om innvandring og skatt får vi kritikk for å lage Frp-humor. Det hadde ikke folk sagt for ti år siden.

Eia lander uansett tilslutt på svaralternativ b) - at det har skjedd noe med ham som avsender.
 
- Slår du deg til ro med det?

- Nei, jeg må jeg stadig vekk spørre meg selv om det jeg holder på med er bra nok. Når jeg snakker med Anne (Ryg, red.anm), ekskona mi, spør jeg for eksempel om det er sant at vi sparker nedover. Da sier hun, nei, nei — det er oppfatningen av dere som er annerledes.

- Du snakker med henne om sånne ting?

- Ja, jeg ringer iblant for å få en realitetssjekk. Som når folk sier jeg mangler empati. Da sier hun at jeg må huske på at jeg blir oppfattet som veldig hard sjøl - og at jeg må forvente at folk er harde tilbake.

Rollnes-kronikken
For ikke lenge siden var Eia veldig hard. Han brukte en hel kronikk til å gå til frontalangrep på vennen og sosiologen Kjetil Rolness.

- Hva tenkte du kvelden før det skulle på trykk? Gruet du deg?

- Jeg lurte litt på hvordan han skulle ta det.

- Du skrev at han hadde sløst bort 400 000 stipendkroner og at han hadde stjålet ideene deres fra «Hjernevask»?

- Ja, det var hardt, det var det. Men vi har begravd stridsøksa, så jeg vil helst ikke si så mye om det, sier Eia før han likevel drister seg til en forklaring. Han framfører det som en enmannssketsj ved bordet.

- Det blir litt som om du står og har en som prikker deg på skuldra lenge og intenst. Sånn. Du ignorerer det en god stund, men så til slutt snur du deg og BANG! Så snur du deg tilbake igjen, og glemmer det — før du vender deg bakover igjen og ser og tenker SHIT, hva var det som skjedde? Jeg skal ikke gjøre noe sånt igjen på veldig lenge.
 
Eia får stadig høre at folk er redde for ham.

- De føler vel kanskje at jeg tenker mitt, at jeg kjeder meg fort og har en alt for sensitiv bullshit-detektor, sier Eia

- Har du det?

- Hasse Lindmo i NRK har fortalt meg at jeg en gang møtte ham i gangen på Marienlyst og ba ham «si kort hvordan han hadde hatt det i ferien». He, he. Sorry, jeg er en snåling. Jeg har ikke lyst til å være det, men jeg er det.

«Dama til noen»
Denne uka fikk han Fritt Ords Honnørpris, for debatten han utløste med «Hjernevask». Litt skamfull innrømmer han at det gjorde godt.

- Jeg har selvfølgelig en iboende skepsis til sånne æresbevisninger, men jeg ringte Ole-Martin (Ihle, «Hjernevask»-kollega, red.anm) og han sa at den prisen ble han faktisk innmari glad for. Da følte jeg litt på det selv, også. Det var litt deilig å få en klapp på skuldera av voksen-Norge.

For kritikken har ikke bare preget ham.

- Det er verst for mødre og kjærester. Det første jeg tenker når jeg ser oppslag om meg i avisene, er at jeg må ringe mor. Hun skjønner selvfølgelig ikke at noen kan tenkte vondt om hennes nydelige, lille sønn.

- Og «kjærester» - har du flere?

- Nei, jeg sa «mødre» også.

Det finnes en jente, men mer vil han ikke si. Det å stå fram som kjæresten til en av Norges mest populære menn, har sine sider.

- Berømmelse blir som en karikatur - en grotesk versjon av det å være flink i noe. Det er en del oppegående jenter som har litt problemer med det. Det blir akkurat som store pupper. Du sier at du ikke er sammen med en dame på grunn av de store puppene, men folk tenker sitt.

- Blir det et problem for deg?

- Nei, nei, nei, nei. Nei, nei, nei. Det blir som å si at det er er så grusomt å være rik. Det er bare for å forklare noe av hemmeligholdet. Når du står fram som kjæreste, så blir du plutselig «dama til noen».

Droppe humoren?
Og hva skjer nå? Mer «Storbynatt», pause - eller skal han skifte beite til «Hjernevask»-arenaen igjen?

- Noen venner av meg, som Nils (Brenna, tidligere NRK-analysesjef) og Fredrik (Skavlan) mener at jeg burde fokusere på programmer som «Hjernevask», og drite i humoren. Bruke intelligensen på noe annet enn å finne den mest mulig rare måten å snuble på.

- Føler du at du har kastet bort tida på humor?

- Nei, jeg har hatt noen av mine lykkeligste stunder på kontoret sammen med Bård. Men samtidig er det jo litt deprimerende å tenke på at verdens smarteste mann jobber på Coca Cola, sier han og får en sms av Bård Tufte Johansen. Han skriver at han er på opptak med en dame som lider av en spesiell type narkolepsi - som gjør at hun sovner hver gang hun begynner å le.

Eia smiler med hele ansiktet.

- Ha, ha. Det her er for eksempel morsomt.