KOMMENTARER

Har vi tatt demokratiet for gitt?

Generasjonen som ser på demokratiet som naturtilstanden, er ikke så opptatt av å verne det.

Har vi tatt demokratiet for gitt?
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Også helt på tampen klarer det urolige året 2016 å forurolige og forvirre de som har som jobb å analysere tiden de lever i. Før helgen kom en besk forsmak på en forskningsrapport fra Harvard, som antyder at unge velgere i vestlige land er i ferd med å miste troen på demokratiet som styreform. Det virker som om de spurte, som er i begynnelsen av tredveårene og yngre, ikke føler at de kan påvirke retningen samfunnet tar gjennom de midlene de har til rådighet. Hele 26 prosent av dem synes ikke det er viktig at lederne blir valgt gjennom fri folkeavstemninger. De er mer mottagelige for autoritære alternativer og mindre kritiske til militærkupp enn foreldrene og besteforeldrene, og mer skeptiske til ytringsfrihet.

Denne generasjonen er mindre tilbøyelig til å delta i protester og demonstrasjoner enn mødrene og fedrene sine, noe som er historisk nytt. Etter at populistiske kandidater som fnyser av demokratiske prinsipper har vunnet store seire, er det mange som frykter for at den styreformen som tidligere ble sett på som historiens mest humane og avanserte, den alle burde ønske seg og strebe mot, står i fare. Disse nyhetene vil ikke berolige noen av dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer