Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Har visjoner

TRONDHEIM (Dagbladet): Foran premieren på den kostbare rockemusikalen «Rent» i morgen kveld, får den omstridte teatersjefen Ola B. Johannessen full støtte fra foreningen Teaterets Venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krever møte

- Byen har aldri hatt så bra teater som nå. Det skyldes nytt teaterhus og en teatersjef med visjoner, sier lederen i Teaterets Venner, NRK-journalisten Arne Kristian Gansmo, til Dagbladet.

- Ser man seg blind på tall, kan det virke som om teatret drives for dyrt. Virkeligheten er at Trøndelag Teater får altfor lite økonomisk støtte i forhold til landets øvrige teatre. Et skifte av teatersjef vil utvilsomt føre til et kjedeligere teater i Trondheim, fortsetter Gansmo.

I 1996, året før Ola B Johannesen kom tilbake til byen, var teatrets egeninntjening 9,1 prosent. I 1998 var den det oppe i 25 prosent. Det er sterke tall, som bare Bergen slår, påpeker han.

- Men bør ikke en visjonær teatersjef kunne holde budsjettet?

- Skal man bare «kjøre safe» i teaterbransjen, blir det lite igjen av visjonene.

Blir eldre

Med 70 prosent belegg, slik det er budsjettert med, koster «Rent» en og en halv million kroner. Ifølge lederen i Teaterets Venner kan det ikke være slik at alle forestillinger skal tjene penger:

- Hvis du befinner deg på Manhattan kan du tenke sånn, men ikke i Norge, sier Gansmo, som også understreker at ungdommen må få slippe til:

Vraket

- Jeg tror at Trøndelag Teaters faste skuespillere aldri har hatt så mange publikummere som under Ola B., men de har kanskje ikke fått ha alle hovedrollene selv. Det må de godta. En fast stab eldes, og et teater må fornyes.

Etter en audition, der flere av de faste skuespillerne ble vraket, valgte teatersjefen å satse på bare nye talenter i musikalen «Rent» som har premiere i morgen.

Ifølge skuespiller Nils Johnson, som er medlem av teatrets styre, er de faste skuespillerne ikke uenige i at det blir engasjert folk utenfra, når rollebesetningen krever det, ifølge Adresseavisen.