NORSKE SCENER: Kulturminister Thorhild Widvey på skitur i Nordmarka sammen med Dagbladet i vinter. Vil bilder som dette fra norsk natur tiltrekke turister til landet? Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NORSKE SCENER: Kulturminister Thorhild Widvey på skitur i Nordmarka sammen med Dagbladet i vinter. Vil bilder som dette fra norsk natur tiltrekke turister til landet? Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Har Widvey råd til dette?

Kulturministeren må passe på at hun ikke gir alle gulrøttene til Hollywood.

Kommentar

NTB slo i går til med uttrykket «Hollywood-gulrot» - kanskje det mest billedlige forsøket på å forklare hva det kronglete begrepet «filmincentivordninger» betyr. Utenlandske filmprodusenter skal lokkes til å legge innspillingen til norske fjell og dalfører ved hjelp av gunstige økonomiske betingelser. I går fikk kulturminister Thorhild Widvey overlevert en utredning som viser nettopp hvor komplisert og sammensatt denne saken er.

Les mer: Ny rapport - lønnsomt på Island, ulønnsomt i Norge.

For enkelte er det ikke så vanskelig: NHO vil gjerne ha incentivordningen, for å kunne markedsføre Norge og stimulere næringsaktivitet lokalt på innspillingsstedene. For andre kan det være mindre grunn til å slippe jubelen løs. En incentivordning vil koste. Hvor vil i så fall den borgerlige regjeringen kutte i stedet? Det er nærliggende å tro at det vil bli i de eksisterende filmstøtteordningene, som allerede ble kuttet i årets budsjett.

Skal en incentivordning bli noen lykke for norsk film og tv-bransje, må utgiftene til den komme på toppen av de beløpene som allerede bevilges over kulturbudsjettet. Widvey må i så fall overbevise resten av ministerkollegiet om at dette er en god idé. Det kan bli en utfordring. Statssekretær Jon Gunnar Pedersen, mesterhjernen i Finansdepartementet, argumenterte i Dagens Næringsliv i påsken for «få fradrag og særfordeler, men lavest mulig skatt på den merverdien man skaper». Det betyr vel at han er blant de som er kritiske til nye ordninger som kan uthule skattesystemet. Som kan utløse krav fra andre bransjer om tilsvarede støtte.

Oslo Economics, som har laget utredningen, foreslår en incentivordning etter islandsk modell. Der får produsenter 20 prosent at de fleste utgifter tilbakebetalt i etterkant. Også islandske, men bare for den andelen av filmbudsjettet som ikke allerede har fått offentlig filmstøtte. I følge Produsentforeningen er imidlerid den ordinære filmstøtten på Island halvert etter at incentivordningen kom på plass. En liknende utvikling i Norge vil være en katastrofe. Vi kan ikke gi alle gulrøttene til Hollywood.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.