Harald-biografi i oktober

Lages av Aftenposten-team.

(Dagbladet.no): Det er Per Egil Hegge, tidligere kulturredaktør i Aftenposten, som fører den autoriserte biografien i pennen.

Lanseringen av biografien er fastsatt til siste uke i oktober i år. Den foreligger derfor når Kong Harald blir 70 år 21. februar.

Vi ringer forlagssjef i Damm, Ole Rikard Høisæther:

- Hva er nytt i denne boka?

Forlagssjefen ler godt.

- Håhåhåhå. 

- Det som er det nye, er at dette er kong Haralds egen biografi, det er hans egen historie som han selv er med på å fortelle. Det har kommet en rekke bøker om kong Harald som kronprins og monark, men ingen av bøkene har hatt hans stempel. Forhåpentlig kommer det fram ting som offentligheten ikke har kjennskap til fra før. Boka skal bringe en komplett historie.

- Så den tar for seg hele livsløpet til kongen?

- I høyeste grad. Den setter det også inn i et perspektiv med kongehusets historie og den politiske samtida, sier Høisæther.

Neste generasjon

Boka skal utstyres med et stort antall fotografier. Flere er ikke offentliggjort tidligere. Aftenpostens fotograf Rolf M. Aagaard er bilderedaktør for boka.

- Boka lages av to mennesker som har tilknytning til Aftenposten?

- Det er en ren tilfeldighet. De er valgt helt uavhengig av hverandre, sier Høisæther og trekker fram Hegge og Aagard er valgt for sin respektive kompetanse.

Hegge har hatt flere samtaler med kong Harald i løpet av de siste to årene. I tillegg har han intervjuet alle de voksne medlemmene av den norske kongefamilien, blant annet Märtha og kronprins Haakon.

- Slik er kongens rolle og liv satt i perspektiv av den neste generasjon, forteller Høisæther.

Hegge har også snakket med mange av dem som gjennom offisielle eller personlige relasjoner har hatt et forhold til Kongen. Blant annet mottok Hegge mye informasjon fra tidligere statsminister Per Borten før han døde.

AUTORISERT BIOGRAFI: Kong Harald har samtalt med Per Egil Hegge gjennom flere år. Biografien kommer i god tid før kongens 70-årsdag.