Harald Eia: - Norge er landet der det er lettest å bli rik

Bygger på funnene fra norsk økonomiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Hvor i verden er det lettest å bli rik», er tittelen på Ted Talk-foredraget programleder og komiker Harald Eia nylig holdt på Nationaltheatret i Oslo.

- Hardt å tjene penger Eia forteller at han hadde en «klassisk venstreside-sosiologiprofessor», som ikke klarte å skjule begeistringen for egalitære samfunn. Eia selv jobbet med mastergrad om de rike.

- Når jeg intervjuet informantene fra overklassen, sa alle det samme: Livet i Skandinavia er vanskelig. Vi må jobbe dobbelt så hardt for å tjene penger, fordi vi må kjempe mot høye skatter, sterke fagforeninger som kontrollerer lønningene og en generøs velferdsstat som gjør folk late. Som en sa: De kaller det et sikkerhetsnett. Jeg kaller det en hengekøye.

Men da Eia spurte sosiologiprofessoren hvor man hadde best sjanse for å bli rik, svarte han «USA». Men, så viser det seg, forteller Eia, at Kalle Moene, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, har undersøkt dette, og funnet ut at det faktisk ikke stemmer.

Norge på topp Kalle Moene har særlig forsket på hvordan kombinasjonen av kapitalisme og sosial sikkerhet har skapt økonomisk vekst i Skandinavia. Hovedpoenget i Eias foredrag, har Moene blant annet snakket om i et intervju med DN: Det er lett å bli rik i Norge. Faktisk lettere enn noe annet sted i verden, skal man tro forskningen om sosial mobilitet og statistikkene på hvor mange rike som finnes per million innbyggere. Og Sverige og Danmark er også på topp fem.

Forklaringen? Sterke fagforeninger, små lønnsforskjeller og store velferdsstater. Ifølge Eia, akkurat de forholdene som de rike han intervjuet til masteroppgaven mente var problemet. Mobilteten skyldes også et gratis skolesystem, som gir muligheter til flere.

I DN-intervjuet frykter Moene for den nordiske modellens framtid dersom flere blir rike.

- Blir denne gruppen stor, blir deres tyngde dess større. Det betyr at de vil kunne påvirke den økonomiske politikken slik at forholdene legges til rette for at det skal være enda lettere å være rik, sier han til Dagens Næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer