Harald Eia beklager fedmepreik

Lederen i Landsforeningen for overvektige reagerer sterkt på uttalelsene den kjente TV-profilen kommer med i NRK-programmet «Eit feitt liv». Ikke ment som en skjennepreken, svarer Eia.

REAGERER: Ronny Brede Aase har en BMI som tipper over i såkalt alvorlig fedme. Hva bør han gjøre med det, spør programlederen i «Eit feitt liv». Harald Eia er tydelig i sin uttalelse. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NRK-programmet «Eit feitt liv» intervjuer programleder Ronny Brede Aase kringkasterkollega Harald Eia om idealet «slank» og overvekt i et samfunnsperspektiv.

Tilnærmingen Eia, som foruten å være en profilert komiker og programleder, også er utdannet sosiolog, har til tematikken i TV-sekvensen, får lederen i Landsforeningen for overvektige til å reagere sterkt.

- Hans uttalelser om overvekt og fedme kan i beste fall sees på som spissformulert synsing med underholdning som mål, for særlig forankret i kunnskap er det ikke, sier Mari-Mette Graff til Dagbladet.

- Egoisme i det

I TV-sekvensen, hvor Eia diskuterer med Brede Aase, argumenterer Eia blant annet for at det ikke er en privatsak hvordan vi ser ut, og begrunner det med at velferdsstaten og skattebetalerne på sikt må ta regningen for dem som blir syke som følge av en usunn livsstil.

Å være overvektig er en type egoisme, sier Eia til Brede Aase. Videre kaller han helseproblemer som følge av fedme for selvpåført og ironiserer vekk Brede Aases spørsmål om ikke overvekt er en sykdom.

Uttalelsene får Graff til å steile. Hun mener Eia moraliserer overfor overvektige.

- Overvekt og fedme er en sykdom, som ubehandlet kan forverres og potensielt sett er dødelig. Om Eia ikke har fått med seg at fagmiljøer verden over karakteriserer dette som sykdom, får stå for hans regning. Det er lite konstruktivt å vifte med en moraliserende pekefinger og ymte frampå om at overvekt er egoisme og at vi nærmest bør skamme oss for å være en byrde for velferdssamfunnet, sier Graff, som definerer overvekt som et klasseproblem.

- Det er langt mer utbredt i befolkningen med lav inntekt, og det som bestemmer hva du handler er ikke kunnskap eller viljestyrke alene, men hvor mye penger du har, sier hun.

REAGERER: Leder i Landsforeningen for overvektige, Mari-Mette Graff. Foto: Privat
REAGERER: Leder i Landsforeningen for overvektige, Mari-Mette Graff. Foto: Privat Vis mer

Eia: - Ingen skjennepreken

Harald Eia skriver i en e-post til Dagbladet at han ikke er uenig i poengene til Graff.

- Programskaperne hadde bedt meg om å si noe til Ronny i første episode som kunne gi Ronny motstand, sette en støkk i ham og gi programmet fart og retning, forteller Eia, og fortsetter:

- Ronny har lenge levd etter en nytelsesfilosofi: det må være lov å kose seg. Min oppgave var på en morsom måte å vise ham at hans valg ikke bare er en privatsak.

Eia mener innslaget ble vellykket, men samtidig synes han at NRK kunne fått det tydeligere fram at det han sier i programmet er rettet til Ronny, ikke folk flest.

- Skulle jeg sagt noe til alle i Norge med overvekt, ville jeg ikke ordlagt meg sånn. Så jeg må beklage hvis dette ble oppfattet som en skjennepreken til alle de som sliter med fedme. Dette var altså et skreddersydd budskap til Ronny, skriver Eia.

Fikk tall utlevert

NYTT PROGRAM: Ronny Brede Aase utforsker fedme og overvekt i «Eit feitt liv». Foto: NRK
NYTT PROGRAM: Ronny Brede Aase utforsker fedme og overvekt i «Eit feitt liv». Foto: NRK Vis mer

Harald Eias medvirking i «Eit feitt liv» har også vært debattert på Twitter de siste dagene, hvor beskyldninger om såkalt «fatshaming» sitter løst.

I sekvensen trekker Eia fram statistikk som viser hva fedme og overvekt koster samfunnet, sammenliknet med blant annet alkoholskader og trafikkulykker. På et ark illustrert med søylediagrammer, står summen 68 milliarder kroner. Kildene til statistikkene er ikke med.

- Tallene jeg la fram hadde jeg fått av researcherne bak serien. Jeg stolte på at de var riktige, skriver Eia til Dagbladet.

Ikke krenkefest

Mari-Mette Graff i Landsforeningen for overvektige mener det er feil å framstille overvekt som et regnestykke.

- Dette handler ikke om såre følelser eller krenkefest, men et alvorlig samfunnsproblem som handler om mennesker, ikke bare tall. Samfunnskostnadene er store, men det er også de menneskelige.

- Enn så lenge har vi et offentlig helsevesen som gir behandling til innbyggerne i riket, uavhengig av antatt ansvar for egen helse. Det er et viktig velferdsgode som raskt mister oppslutning når kunnskapsløshet og stereotypier får prege samtalen om den, sier Graff.

NRK: - Ikke vanlig å kildehenvise

Programsjef i NRK, Kristian Karlsen, informerer Dagbladet om at det er tall fra FHI, menon.no og NCD-risk.org som er kilden til diagrammene Eia viser fram.

- I et program der Ronny Brede Aase reiser ut for å bli klokere og skal prøve å finne ut om vi må slanke oss eller ikke, er det viktig at han sjekker alle sider av saken. Grunnen til at han oppsøker Harald Eia er fordi Eia tidligere har skrevet en kronikk (NRK Ytring) om temaet, sier Karlsen.

- Hvorfor opplyser dere ikke om kildene i programmet?

- Vi har kildehenvisning i våre skriftlige nettsaker, men i underholdningsprogram på TV, med så mye fakta, er det ikke vanlig å kildehenvise i selve programmet, hevder Karlsen, som forteller at NRKs Publikumsservice har fått alle kildene i forkant, «slik at publikum som tar kontakt vil få svar».

Ifølge programsjefen drar Brede Aase tilbake til Eia i en seinere episode, «etter å ha tilegnet seg ny fakta og innsikt for å ta en ny diskusjon om årsakene til fedme».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer